Терористи в Брюсселі використали "матір сатани": нові подробиці вибухів
Категорія
Світ
Дата публікації

Терористи в Брюсселі використали "матір сатани": нові подробиці вибухів

Терористи в Брюсселі використали "матір сатани": нові подробиці вибухів
Джерело:  Stratfor

Продовжують з'являтися нові подробиці терактів, здійснених 22 березня в Брюсселі. Остання інформація з кількох джерел дає підстави вважати, що атаки вийшли меншими за масштабом, ніж планувалося спочатку. Також ймовірно, що терористи поспішили - швидше за все, у зв'язку з арештом 18 березня Салаха Абдеслама, вцілілого члена угрупування, відповідального за напади в Парижі 13 листопада. Те, що атакам не вистачило планування, було "компенсовано" бомбами, які використовували нападники, і в яких було задіяно потужну речовину, названу "матір'ю сатани".

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor на основі наявних даних про теракти в Брюсселі провела аналіз потенційних і реальних можливостей Ісламської держави в Європі. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:
Водій таксі, який підвіз нападників в аеропорт (де були здійснені вибухи, - ред.), дав свідчення незабаром після атак. Отримана від нього інформація свідчить про те, що нападники спочатку мали намір привести в дію більше саморобних вибухових пристроїв. Водій, який допоміг поліції знайти третій пристрій, що не розірвався, аналогічний використаним в аеропорту Завентем, розповів поліції, що зловмисники хотіли принести п'ять валіз, але тільки три могли поміститися в машині.
Так сталося, що тільки дві бомби були підірвані в аеропорту; третя була знайдена і знищена поліцією. Відповідно до звітів CBS, в результаті рейдів поліція виявила ще два пристрої, що містять більше 30 фунтів саморобного вибухового тримерного пероксиду ацетону (TATP, вибухової речовини, - ред.). Ці пристрої ймовірно є тими, які не помістилися в таксі. Якби вони були використані, наслідки могли би бути набагато більше.
Крім того, влада повідомила про виявлення АК-47 поруч з останками одного з терористів-смертників в аеропорту. Це підтверджує розповіді очевидців про постріли безпосередньо перед вибухами в терміналі аеропорту. Поєднання стрілецької зброї і вибухових пристроїв могло різко збільшити число загиблих під час нападу, як це було в Парижі. Але нападники в Брюсселі були, очевидно, не в змозі повною мірою використовувати цю комбінацію, з чого можна припустити, що планування нападів не було дуже серйозним.
З іншого боку, передові можливості групи терористів в створенні бомб викликають тривогу. Загальновідомо, що з TATP неймовірно складно працювати. Це надзвичайно чутлива речовина, і реакції, необхідні для синтезу, можуть легко викликати інтенсивне загоряння або вибух. З цієї причини творці бомб в ХАМАС називають TATP "матір'ю сатани". Крім того, у TATP дуже короткий термін зберігання, речовина може швидко ставати непридатною, через що може іноді спонтанно вибухнути. Через це синтез великих партій вибухового пристрою є досить складним завданням.
Те, що брюссельське угруповання змогло створити десятки фунтів TATP, говорить про те, що у них є досвідчений фахівець зі створення бомб. ЗМІ припускають, що цією людиною є Наджим Лашрауї (Najim Laachraoui), який нібито також створював бомби, використані в листопадових атаках в Парижі. Якщо Лашрауї справді був творцем бомб, використаних в обох нападах, то можна сказати, що він поліпшив свою майстерність за останні чотири місяці.
Кваліфіковані фахівці у виготовленні вибухових пристроїв - це цінний ресурс для терористів, тому дуже важливо знайти Лашрауї, або того, хто створив бомби для нападів в Брюсселі, перш ніж він зможе організувати іншу лабораторію і зробити більше бомб.
Під час своїх облав бельгійська влада також виявила сотні літрів ацетону і перекису. Незважаючи на те, що немає підтвердження того, що ці хімічні речовини промислового класу, з урахуванням їх великої кількості можна припустити, що вони були не для споживчого застосування. Зрештою, придбати сотні літрів перекису і ацетону споживчого призначення було б обтяжливим, позаяк цей процес вимагає їх дистиляції для необхідної сили. У потенційного підривника метро в Нью-Йорку Наджібулли Зазі були проблеми з цим процесом.
Виявлена велика кількість хімічних речовин-прекурсорів (речовин, що беруть участь в реакції, - ред.), плюс кількість хімічних речовин, необхідних для синтезу існуючих TATP, дозволяє припустити, що угруповання терористів знайшла джерело для забезпечення необхідними хімічними речовинами в промислових кількостях. Виявлення і зупинка цього джерела буде ще одним важливим завданням для слідчих у цій справі.
Теракти в Брюсселі стали найбільшими бомбовими атаками Ісламської держави на Заході. Мало того, вони є найбільшими успішними терактами з використанням вибухівки на Заході з часів вибухів в Лондоні 7 липня 2005 року. Це свідчить про те, що зусилля Ісламської держави щодо поліпшення спеціальної технічної підготовки терористів і розширення території охоплення приносять свої плоди. Справді, ІДІЛ навчив і направив близько 400 бойовиків на Захід, повідомило 23 березня агентство The Associated Press. Атаки також показують, що підпільні терористичні осередки більш ефективні, ніж бойовики-одинаки. Наразі, однак, складається враження, що навички зі створення бомб у бойовиків Ісламської держави в Європі випереджають їх здатність планування операцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?