Тести не точні - вчені приголомшили світ шокуючими висновками щодо коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

Тести не точні - вчені приголомшили світ шокуючими висновками щодо коронавірусу

Тести не точні - вчені приголомшили світ шокуючими висновками щодо коронавірусу
Джерело:  online.ua

Мільйони людей по всій планеті вважають, що вже перехворіли коронавірусною інфекцією і успішно її перемогли. Але тільки гарантовано упевнитися в цьому, як виявилося, немає можливості. Мало того, що встановлення імунітету у людей до повторного зараження коронавірусом не доведене, так ще й тести на антитіла до COVID-19 в третині випадків показують помилковий результат. До такого шокуючого висновку прийшла група міжнародних вчених з Канади, Бразилії та США, які проаналізували тестування на антитіла до COVID-19 в Китаї, США, Великої Британії, Данії, Іспанії, Швеції, Японії та Німеччини, в результаті чого виступили з невтішними новинами. Про це йдеться в дослідженні експертів, результати якого опубліковані в авторитетному медичному виданні BMJ, повідомляє ONLINE.UA.

Як відомо, будь-які інфекції, в тому числі і коронавірус, викликають вироблення антитіл IgM та IgG. У деяких людей вони можуть бути виявлені вже в перший тиждень після початку захворювання, але так як інфекція SARS-CoV-2 дещо незвична, антитіла до неї з'являються в сироватці крові тільки через 2-3 тижні після початку захворювання. Наявність антитіл свідчить про імунітет людини, який здатний захистити від повторного зараження новим коронавірусом. Однак вчені поки не можуть сказати, наскільки довготривалим є цей імунний захист.

Але проблема, як з'ясувалося, не тільки в цьому. Вчені проаналізували 40 досліджень, в яких оцінювалася чутливість і специфічність різних тестів на антитіла до коронавіруса. За їх даними, в 2,2% -34% негативні результати цих тестів виявилися помилковими, а це значить, що після такого тестування пацієнтам з більшою ймовірністю не підтвердили наявність вірусу.

"Ці результати вказують на важливі недоліки в даних про серологічне тестування на COVID-19, особливо тих, які продаються як тести для надання медичної допомоги", - попередили автори дослідження.

Нагадаємо, тести на антитіла називають імуноферментним аналізом (ІФА). Для їх проведення береться аналіз крові, за яким визначають наявність антитіл до коронавірусу за допомогою спеціального антигену. Якщо людина перехворіла COVID-19 або до сих пір хвора - антиген це покаже. Автори дослідження, які засумнівалися в ефективності тестів на антитіла, закликають терміново стандартизувати інтерпретацію цих тестів, враховувати параметри їх чутливості і специфічності для точного використання.

Важливо відзначити, що вчені лікарні Чжуннань Уханьского університету та медичного відділення Техаського університету в Галвестоні провели дослідження збереження довготривалого імунітету після перенесеного COVID-19. В даний момент стаття знаходиться на етапі рецензування. Фахівці проаналізували тести чотирьох груп людей в Ухані. У дослідженні брали участь аналізи 1470 госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19. Були враховані аналізи на IgG-антитіла, що проводилися з 29 лютого по 29 квітня 2020 року. З'ясувалося, що в кінці цього терміну антитіл не виявилося у 10% важко перехворілих з першої групи, у 96% медпрацівників, які піддавалися впливу вірусу, працюючи без захисних засобів, але не мали підтвердженого діагнозу, а також у 95% працівників інших профілів і 99 % госпіталізованих пацієнтів з іншими діагнозами. Найбільш інтригуючим виявилося те, що потрібна кількість кількість антитіл була знайдена тільки у 4% медиків, які працювали з хворими без захисту. Вчені зробили висновки, що частина досліджених втратила, а частина взагалі не набула потрібних антитіл після роботи під вірусним навантаженням.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені зізналися, що коронавірус з'явився ще на початку 2019 року, а не в кінці, коли про нього стало відомо всьому світу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?