Торговець зброєю з США заробляє мільйони доларів в Україні. Хто він — NYT
Категорія
Україна
Дата публікації

Торговець зброєю з США заробляє мільйони доларів в Україні. Хто він — NYT

Торговець зброєю з США заробляє мільйони доларів в Україні. Хто він — NYT
Джерело:  online.ua

Американський торговець зброєю з Флориди Марк Моралес є одним найважливіших постачальників зброї в Україну. Пентагон уклав з його компанією контракти на суму близько 1 млрд доларів, в основному на поставку боєприпасів.

Джерело: The New York Times

Пентагон уклав угоду з компанію Моралеса

Видання пише, що адміністрація Байдена надіслала Україні понад 40 мільярдів доларів на безпекову допомогу, включаючи сучасну зброю, як-от ракети HIMARS і ракети Patriot.

Проте Пентагон також значною мірою покладається на маловідомих торговців зброєю, таких як Моралес, які мають зв’язки, необхідні для забезпечення боєприпасів, здебільшого нижчої якості або радянського калібру, з усього світу.

Такі торговці зброєю працюють у тіньовій галузі, яка стала ще більш непрозорою, оскільки Україна скасувала антикорупційні правила.

Торговці зброєю кинулися в країну, підкріплені мільярдною іноземною допомогою.

Пентагон та компанія Моралеса Global Ordnance уклали контракти на суму близько 1 мільярда доларів. І записи показують, що він створив додатковий бізнес приблизно на 200 млн доларів, продаючи українцям напряму.

У свою компаію Моралес найняв старшого сержанта української армії Володимира Койфмана, американця українського походження, який вступив на військову службу під час вторгнення Росії. Йому Моралес платить за організацію зустрічей зі своїми урядовими контактами.

Також Моралес найняв колишнього радника міністра оборони України Дениса Ванаша, якого було звільнено через занепокоєння щодо хабарництва.

Компанію Моралеса розслідують в Україні

Наразі компанію Моралеса розслідують українські антикорупційні органи через угоду, яка, за словами урядових чиновників, була зіпсованою.

На початку вторгнення РФ державна компанія «Укрінмаш» домовилася з єгипетським продавцем про угоду приблизно на 65 млн доларів на придбання майже 200 автомобілів. Потім угода зайшла в глухий кут.

Незабаром після цього Моралес уклав контракт на постачання подібних авто за аналогічними цінами. Різниця полягала в тому, що Global Ordnance, а не державна компанія, отримувала прибуток.

За словами заступника міністра оборони Володимира Гаврилова, техніка прибула у неналежному стані. За його словами, антикорупційні органи почали розслідування угоди.

Слідчі поставили питання як Моралесу, так і чиновникам Міноборони, які санкціонували контракт. У Міноборони заявили, що розслідування "згорнуто", проте антикорупціонери цього не підтверджують.

Читайте також:

  • Британська компанія вироблятиме в Україні запчастини для гаубиць

  • РФ збільшує виробництво боєприпасів, але цього буде недостатньо — Reuters

  • ПАР провела розслідування щодо можливих поставок зброї до Росії — результати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?