Це було сюрпризом - в команді Зеленського виступили з важливою заявою щодо ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Це було сюрпризом - в команді Зеленського виступили з важливою заявою щодо ОРДЛО

Це було сюрпризом - в команді Зеленського виступили з важливою заявою щодо ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Пропозиція члена команди українського лідера Володимира Зеленського і глави делегації в ТКГ від офіційного Києва Леоніда Кравчука про зміну постанови про проведення місцевих виборів в Україні, в тому числі і ОРДЛО, надійшло на розгляд Верховної Ради 21 серпня. Воно стало сюрпризом для народних депутатів, зокрема, для президентської фракції "Слуга народу". Верховна Рада розгляне цю пропозицію, але не підтримає прохання Кравчука і не внесе зміни до постанови про місцеві вибори, які дозволили б провести вибори восени 2020 року, в тому числі в ОРДЛО. Таку думку висловив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телеканалу Україна 24, передає ONLINE.UA.

"Для нас це звернення було сюрпризом. Ми розуміємо, що на даний момент провести там (на окупованих територіях Донбасу - ред.) вибори неможливо. Щоб їх провести, потрібно виконати нашу головну умову - привести кордон в оригінальний вид, встановити повний контроль над українським кордонами, забезпечити таким чином демілітаризацію цієї зони, забезпечити повний доступ будь-якої партії. Тільки після цього можуть відбутися вибори", - зазначив глава президентської фракції в парламенті.

Арахамія впевнений, що депутати не підтримають ініціативу Кравчука про вибори на окупованому Донбасі. Більш того, він пояснив, що запустити виборчий процес на окупованих територіях вже неможливо "по-таймінгу", навіть якби нардепи проголосували за внесення змін до постанови про місцеві вибори, заплановані на 25 жовтня.

Парламентарій визнав, що питання черговості виконання умов мінських угод - спочатку проведення виборів, потім контроль над кордоном або навпаки - зайшло в глухий кут. Але Арахамія сподівається, що все вирішиться на нормандському саміті, який відбудеться 9 вересня.

"І там, у нас є розуміння, що будуть досягнуті домовленості, як вийти з цього замкнутого кола. Вся надія на саміт Нормандського формату, який відбудеться 9 вересня", - підсумував Арахамія.

Як відомо, голова парламенту Дмитро Разумков також вважає, що нардепи не підтримають ідею Кравчука, який погодився з вимогами команди російського президента Володимира Путіна і підтримуваних ним бойовиків ОРДЛО про проведення виборів на окупованому Донбасі. На думку Разумкова, крім глави делегації в ТКГ, необхідно вислухати і позицію представників інших органів державної влади, які відповідають за мирне врегулювання війни на Донбасі, зокрема керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Спікер Верховної Ради нагадував, що аналогічної позиції дотримується і президент України Володимир Зеленський, який не бачить можливості провести вибори на тимчасово окупованих територіях, поки там перебувають російські війська і контрольовані Кремлем бойовики.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кравчук зробив гучну заяву - він розповів, що дійсно спілкувався з членами угруповань "ДНР" і "ЛНР" на засіданні ТКГ 19 серпня, яке відбулося у форматі відеоконференції. Політик звернув увагу на те, що влада України дуже часто вдає, що окупаційної влади не існує, однак, на його думку, це хибна позиція.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?