Це був мій вибір: Зеленський дав гучну обіцянку українцям
Категорія
Україна
Дата публікації

Це був мій вибір: Зеленський дав гучну обіцянку українцям

Це був мій вибір: Зеленський дав гучну обіцянку українцям
Джерело:  online.ua

Справу Майдану буде закінчено обов'язково, незважаючи на передачу бойовикам фігурантів цієї справи - п'ятьох ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві українців. Таку обіцянку дав президент України Володимир Зеленський під час зустрічі звільнених полонених в аеропорту Бориспіль, передає ONLINE.UA.

Зеленський зізнався, що рішення видати бойовикам ексберкутівців було особисто його. Воно, за словами президента, було політичним.

"З приводу беркутівців. Так, це умова "всіх на всіх", умова цього обміну. Ми забирали наших героїв. Це складне було рішення, рішення політичне, це правда. Якби вони залишилися, ми б не отримали наших розвідників, хлопців, які були в Дебальцевому. Якби у мене було ще 100 беркутівців і мені б запропонували повернути одного розвідника, я б віддав 100 беркутівців і повернув живого розвідника", - заявив Зеленський.

Український лідер підкреслив, що з повагою ставиться до людей, які втратили своїх близьких на Майдані. Він зазначив, що рішення про обмін було важко приймати, пам'ятаючи про жертви харківського теракту, і після зустрічей з сім'ями загиблих героїв Небесної Сотні. Але президент прийняв його після зустрічі з сім'ями полонених.

"Загиблих героїв, на жаль, не повернути. А повернути живих героїв - мій обов'язок як Президента України. Кожну секунду кожного дня у нас міг зірватися цей обмін. Я повертав живих, і це найголовніше, мені так здається. Це був мій вибір", - підкреслив Зеленський.

Нагадаємо, напередодні відбувся великий обмін між Україною і бойовиками ОРДЛО, в рамках якого додому повернулися 76 українців. Ще п'ятеро звільнених з полону бойовиків українців заради своїх близьких залишилися на тимчасово окупованих територіях. Київ передав бойовикам 141 людини, але 14 з них відмовилися повертатися на територію ОРДЛО.

Слід зазначити, що з жорсткою критикою через передачу бойовикам ексберкутівців виступали багато експертів. Зокрема, розкритикував рішення Зеленського колишній бранець Кремля Олег Сенцов. Він заявив, що видавши в ОРДЛО справжніх вбивць, президент позбавив українців головного - справедливості.

Представник Зеленського в КСУ Федір Веніславський, коментуючи нищівну критику щодо обміну ексберкутівців на українських полонених, нагадав, що ніякої зради в цьому рішенні немає. За його словами, Київ в кожному попередньому обміні передавав стороні супротивника справжніх злочинців в обмін на героїв України.

"Росія, зажадавши звільнення вбивць героїв Небесної сотні або харківських терористів, фактично офіційно визнала, що вони виконували накази з Москви. А якби Україна відмовилася видати Росії беркутівців і терористів, то дуже скоро після судових вироків вони могли б вийти на свободу за "законом Савченко", а наші герої так і залишилися б в полоні, щодня ризикуючи життям. Хто б від цього виграв?", - пояснив Веніславський.

Раніше ONLINE.UA публікував повні списки звільнених з полону українців. У них числяться 12 військових, двоє журналістів і цивільні люди, яких незаконно утримували терористи в своїх тюрмах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?