Це доволі жорстко - Шмигаль зробив неочікуване попередження владі та українцям
Категорія
Політика
Дата публікації

Це доволі жорстко - Шмигаль зробив неочікуване попередження владі та українцям

Це доволі жорстко - Шмигаль зробив неочікуване попередження владі та українцям

Очільник Кабінету міністрів Денис Шмигаль озвучив важливе попередження - він наголосив, що законопроєкт №3739 про зміну правил державних закупівель продукції машинобудування, що надає преференції продукції з локалізованим виробництвом, не відповідає Угоді про асоціацію з Євросоюзом, а також іншим зобов’язанням нашої країни та потребує змін. Варто звернути увагу на те, що глава уряду був першим із Кабміну, хто публічно визнав суперечність між законопроєктом і асоціацією, хоча ходили чутки, у непублічному спілкуванні уряд попереджав про це депутатів. Свою позицію Денис Шмигаль озвучив під час поїздки до Брюсселя, передає ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"В нинішній редакції проєкт закону не відповідає деяким параметрам угоди про асоціацію, тому звісно уряд буде наполягати на тому, що ми маємо відкоригувати редакцію спільно з депутатами так, щоби вона не порушувала міжнародних угод, і не лише УА", - підкреслив глава уряду.

Політик звернув увагу на те, що він принципово підтримує преференції для національних виробників, але їх можливо досягти без порушення зобов’язань офіційного Києва.

"Ми маємо підтримувати своїх виробників, але у той самий час я не прихильник порушення міжнародних угод. Закон прийнятий у першому читанні – доволі жорсткий по відношенню до наших міжнародних партнерів, хоча цікавий для нашої промисловості і економіки. Наше завдання – знайти золоту середину, підтримати власну промисловість, але не порушити наші міжнародні угоди, підписані з ЄС, із СОТ тощо", - додав Денис Шмигаль.

За його словами, потрібно добре розуміти, що не може йтися про жорстку локалізацію – коли ставляться кваліфікаційні критерії, допуск чи недопуск. Це була би дискримінація – не допускати когось, хто не має української складової. Їх треба допускати.

"Але може йтися про використання у держзакупівлях нецінових критеріїв в розмірі 30%, які, можливо, даватимуть якусь фору і преференції товарам, які мають певну складову національного виробництва", - заявив політик та припустив, що влада ЄС підніматиме це питання на зустрічах у Брюсселі.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше експерти Венеціанської комісії розкритикували законопроєкт про референдум, який в українському парламенті підтримали у червні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?