Це надзвичайна ситуація — у Путіна наказали розслідувати пограбування "літака Судного дня"
Категорія
Світ
Дата публікації

Це надзвичайна ситуація — у Путіна наказали розслідувати пограбування "літака Судного дня"

Це надзвичайна ситуація — у Путіна наказали розслідувати пограбування "літака Судного дня"
Джерело:  online.ua

Усю Росію сколихнув гучний скандал після того, як стало відомо, що на аеродромі "Таганрог-Південний" невідомі обікрали літак Іл-80, відомий як "літак Судного дня", або "повітряний командний пункт". Згідно з останніми даними, зловмисники винесли з літака більше 30 встановлених на борту радіостанцій. Першим про пограбування повідомив начальник служби авіаційної безпеки "Таганрозького авіаційного науково-технічного комплексу (ТАНТК) імені Г.М. Бериєва". За його словами, вранці, 4 грудня, під час огляду літака співробітники виявили сліди розтину вантажного люка. На цей резонанансний злочин лише 9 грудня вперше відреагував речник російського президента Володимира Путіна, Дмитро Пєсков. Останній заявив, що це "надзичайна ситуація, тому був наказ негайно розпочати розслідування", передає ONLINE.UA.

Згідно з останніми даними, повітряне судно доставили в Таганрог для планових робіт по модернізації. На момент першого огляду літака всі бортові прилади були на місці. Після закінчення робіт основний вхід, люк вантажного відсіку і три запасні виходи опечатали, однак злочинців це не зупинило. Як стверджують працівники міліції, на місці злочину вони виявили відбитки пальців невідомих, а також сліди взуття.

Що цікаво, про резонансний злочин, який трапився в Росії, написали уже чимало іноземних ЗМІ. Так, редакція відомого видання Asia Times назвала пограбування "шокуючим", а також додала, що взагалі не розуміє, як подібне могло статися.

"Вчинивши шокуюче порушення безпеки, злодії взяли електрообладнання всередині одного з надсекретних "літаків Судного дня" Іл-80 Maxdome ВКС Росії – літака, призначеного для використання в якості стратегічного командного пункту в разі ядерної війни. Переобладнаний авіалайнер, який відіграє роль, аналогічну національному центру повітряно-десантних операцій E-4B ВВС США, знаходився на аеродромі на південному заході Росії, коли сталося пограбування. Військова некомпетентність такого роду була б непростимою в будь-якій іншій країні – уявіть, якби хтось увірвався в літак Air Force One президента Дональда Трампа або в бомбардувальник B-52 з ядерною зброєю. Цю ситуацію складно навіть уявити. Але в путінській Росії можливо все", – не приховують свого подиву іноземні журналісти.

Варто звернути увагу на те, що 1987 року було вироблено чотири літаки Іл-80. Судно є повітряним командним пунктом, має бортові засоби захисту від зброї масового ураження. Апаратура, встановлена на літаку, дозволяє керувати усіма видами збройних сил.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 22 листопада 2020 року США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо через порушення Росії. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?