Це не чутки. Євросоюз потужно пригрозив команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Це не чутки. Євросоюз потужно пригрозив команді Зеленського

Це не чутки. Євросоюз потужно пригрозив команді Зеленського
Джерело:  online.ua

В Євросоюзі в терміновому порядку звернулися до команди українського лідера Володимира Зеленського з останнім попередженням. Депутати ЄС попередили про ризики для України і українців щодо втрати безвіза і фінансової допомоги, якщо офіційний Київ не налагодить незалежну та ефективну діяльність в Україні антикорупційних структур. Про це йдеться в публичному листі  європарламентарів до глави парламентської фракції "Слуга народу" Давиду Арахамія, який раніше ці загрози називав чутками і заявляв, що буде реагувати тільки на листи. Автори звернення підкреслили, що це вже не чутки, тому закликали українську владу прислухатися і реагувати на критику та поради європейських партнерів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт члена Європейського парламенту Віоли фон Крамон-Таубадель.

Звертаючись до Арахамії, євродепутати нагадали, що з 2014 року ЄС інвестував в Україну понад 15 млрд доларів, а це значить, що доля українців дорога Європі. Але джерелом цієї допомоги є громадяни ЄС, перед якими влада підзвітні, і які щедро відмовилися від частини своїх доходів за таких умов - звільнити Україну від розгулу корупції, реформувати судову систему і систему охорони здоров'я, створити прозоре місцеве самоврядування.

У листі йдеться про те, що близько 17 місяців тому президент Зеленський і "Слуга народу" прийшли до влади з двома важливими обіцянками - боротися з корупцією і відновити мир та територіальну цілісність країни. Депутати ЄС визнають, що за перші шість місяців новий український парламент дійсно провів істотні реформи в "турборежимі", незважаючи на військову окупацію і постійну гібридну агресію Кремля.

"Сам президент передбачив "Україну своєї мрії", де "вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники реальні тюремні терміни". Через 17 місяців ми не можемо не помітити, що мрія дає тріщини, і багато хто з цих тріщин саме у вашій партії, пан Арахамія. Ми не можемо не бачити, що деякі члени "Слуги народу" поширюють кремлівську дезінформацією, координуючи добре організовані напади на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ і САП. Ті ж члени не цураються дружити з олігархами і "недоторканими" або публічно виступати за розрив зв'язків з ЄС", - звертаються до Арахамія євродепутати.

Вони вважають, що корупційні реформи в Україні знову згортаються, а керівника САП хочуть обирати комісією, яка не має значного антикорупційного досвіду, репутації та суспільного авторитету. Також, на їхню думку, генпрокурорка Ірина Венедиктова зупиняє звинувачення в гучних корупційних справах, що викликає занепокоєння в ЄС.

Депутати Євросоюзу нагадали команді Зеленського, що головною умовою Меморандуму про взаєморозуміння, укладеній між ЄС і Україною про надання допомоги в розмірі 1,2 млрд євро - "незалежна і ефективна діяльність антикорупційних установ і прокуратури, в тому числі шляхом проведення відбору на основі компетенцій". Що стосується безвіза, то Брюссель, за словами авторів звернення, має право накладати конкретну відмову в таких свободах окремим олігархам, включаючи політиків, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності. Однак, євродепутати запевнили, що загрози про скасування безвіза - це не намір скасувати безвіз для всіх українців.

У висновку листи автори запросили Арахамія і Зеленського в Європарламент, зазначивши, що там у них "є друзі".

Важливо відзначити, що скандал з безвізом виник після того, як Верховна Рада України прийняла проект постанови, яким затвердила склад комісії з проведення конкурсу на зайняття посад в Спеціалізованій акнтікоррупціонной прокуратурі. У Європарламенті невдоволені рішенням українських депутатів - там впевнені, що членам цієї комісії не вистачає досвіду і доброчесної репутації, щоб робити призначення в САП.

Варто звернути увагу на те, що ключові європейські держави і Всесвітній банк також жорстко відреагували на рішення ВРУ - вони письмово звернулися в українського парламенту і попередили про проблеми в проекті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького. Представники західних донорів та кредиторів України нагадали Києву про те, що прозоре і відповідаюче критеріям обрання нового глави САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Крім того, це є одним з критеріїв по так званий механізм призупинення безвіза з боку Євросоюзу.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримує позицію західних партнерів про незалежність антикорупційних органів, але загрози про скасування безвіза з ЄС назвав чутками. На всі ці гучні заяви відреагував і спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Він заявив, що не бачить жодної проблеми, оскільки найголовніше - просто провести чесний відбір. У Кабміні також запевнили українців, що безвізовий режим між Україною і державами Євросоюзу не зазнає ніяких змін найближчим часом - глава уряду запевнив, що прозорий конкурс на посади в САП навпаки підтримують представники офіційних Брюсселя та Вашингтона.

Після цього глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також прокоментував заяву євродепутатки Віоли фон Крамон про загрозу для безвізового режиму з ЄС у зв'язку з проблемною процедурою відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Він заявив, що буде реагувати тільки на листи, а всі загрози з боку євродепутатів назвав чутками.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський вперше зважився відповісти на загрози Євросоюзу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?