Це не жест доброї волі: у Путіна нарешті зізналися, чого хочуть від Києва замість кораблів
Категорія
Україна
Дата публікації

Це не жест доброї волі: у Путіна нарешті зізналися, чого хочуть від Києва замість кораблів

Це не жест доброї волі: у Путіна нарешті зізналися, чого хочуть від Києва замість кораблів
Джерело:  online.ua

Повернення незаконно захоплених кораблів Україні - це не жест доброї волі. Москва розраховує, що Україна після цього зробить кілька кроків, спрямованих на нормалізацію відносин з РФ. У Путіна чекають, що Київ, зокрема, послабить режим санкцій, зніме заборону на в'їзд в Україну для російських чоловіків і відновить авіасполучення. З такими шокуючими пропозиціями виступив російський сенатор Сергій Цеков в інтерв'ю росЗМІ, передає ONLINE.UA.

"Ми сподіваємося на це. Адже в Києві в принципі обірвали всі нормальні зв'язки з Росією. Але існує безліч кроків щодо нормалізації відносин з Росією: можна послабити режим санкцій, зняти заборону на в'їзд на територію України повнолітніх чоловіків, росіян, визначеного віку (сьогодні він можливий тільки при особливих умовах), можна відновити авіасполучення, змінити всередині країни ставлення до російської мови і так далі. Перелік може бути дуже широкий", - заявив Цеков.

У свою чергу депутат Держдуми РФ Дмитро Бєлік підкреслив, що повернення України захоплених в Керченській протоці кораблів відбувається в повній відповідності до досягнутих домовленостей. Цим процесом, за словами російського депутата, Москва показує Києву свою готовність до мирних переговорів.

Нагадаємо, російські силовики незаконно затримали українські кораблі з 24 членами екіпажу в листопаді минулого року. У травні Міжнародний трибунал ООН зобов'язав РФ повернути Україні судна і моряків. Термін виконання рішення трибуналу закінчився 25 червня. Але в цей день МЗС Росії направив Києву ноту, в якій поставив умову на повернення кораблів. Тоді Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У Києві назвали позицію Москви неприйнятною.

На даний момент відомо, що незаконно захоплені в Керченській протоці українські кораблі вже покинули Керч і вийшли в Чорне море, де їх передадуть українській стороні. Катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в супроводі охорони пройшли під Кримським мостом. За попередніми даними, їх передадуть Україні поблизу південного узбережжя Криму. Перші відео повернення українських кораблів з'явилися в мережі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що журналіст розкрив важливий нюанс в поверненні українських кораблів, захоплених Росією в Керченській протоці. Він вважає, що Зеленський погодився на їх повернення на умовах Москви, щоб домогтися поступок від Путіна на нормандському саміті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?