Це неможливо - у Верховній Раді остаточно визначились щодо Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Це неможливо - у Верховній Раді остаточно визначились щодо Донбасу

Це неможливо - у Верховній Раді остаточно визначились щодо Донбасу

У Верховній Раді остаточно визначились щодо виборів на Донбасі. У парламенті вважають, що проводити вибори зараз неможливо не тільки в ОРДЛО, але і на контрольованій Україною частині Донбасу. Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк пояснила позицію парламенту щодо виборів в Донецьку і Луганську обласні ради, які не передбачені прийнятою постановою про проведення в Україні місцевих виборів 25 жовтня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Ми вважаємо, що поки існує поділ цієї території - Донецька і Луганська області, поки зараз працюють цивільні і військові адміністрації, вибори зараз навіть на контрольованій частині проводити неможливо. Поки не буде наведено порядок в питанні сфери безпеки, поки не відійдуть російські війська і не буде кордон нашим так, як він повинен бути, то вибори там проводити просто немає раціональності", - пояснила Кондратюк.

Вона уточнила, що на Донбасі буде "перехідний період", який врегулює, в тому числі, і Центральна виборча комісія.

Важливо нагадати, що вибори в окупованому Криму і в ОРДЛО, згідно з текстом постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році, будуть призначені "в установленому окремими законами порядку і терміни", але за низкою умов. Їх призначать, коли Росія виведе всі незаконні збройні формування, керовані, контрольовані і фінансовані Кремлем, російські окупаційні війська, їх військову техніку з території України, а Україна повністю відновить контроль над державним кордоном.

При цьому команда президента РФ Володимира Путіна наполягає на проведенні виборів на окупованому Донбасі, на що не може погодитися Україна.

"Звичайно, не може погодитися. Мені здається, що питання безпеки і взагалі зовнішня політика потребує більшої теж комунікації в суспільстві. І мені здається, якщо можна так сказати, навіть більш агресивної поведінки у зовнішній політиці. Тому що, всі наші західні партнери повинні теж розуміти процеси, які відбуваються. І постійне інформування ... і ви знаєте, реально зараз триває війна. Це просто колосальні втрати, які ми кожен день несемо і в цивільному населенні, і у військових. На цьому тижні загинули навіть військові медики. І про це попереджали в ОБСЄ, медики мають право працювати ... Це реально хвора тема постійно", - додала Кондратюк.

Нагадаємо, верховна Рада в середу, 15 липня, зібралася на позачергове засідання для вирішення долі місцевих виборів в Україні. Народні депутати підтримали ініціативу по призначення голосування на 25 жовтня. У постанові говориться, що виборчий процес організовують у всій районах країни, крім Криму та тих областей, які перебувають під владою окупаційної адміністрації на Донбасі. Там вибори пройдуть тільки після виведення агресорськіх військ, а призначать цю подію через окремий законопроєкт.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що парламент прийняв несподіване рішення щодо виборів в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?