Це ненормально: експертка зробила попередження про перепис в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Це ненормально: експертка зробила попередження про перепис в Україні

Це ненормально: експертка зробила попередження про перепис в Україні

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН Елла Лібанова стверджує, що наразі неможливо відмовитися від традиційних методів проведення перепису. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ZN.UA.

На думку експертки, в Україні немає повноцінних реєстрів. Тож неможливо отримати усі необхідні дані без фізичного контакту з громадянами під час перепису.

"Це ненормально, коли одна з найбільших країн Європи не знає, скільки в ній живе населення. А ми ж наразі перебуваємо саме в такому стані. Ось ці переписи раз на 10 років ООН придумала не випадково. Інформації з поточного обліку вистачає приблизно на 10 років. Потім неминуче нагромаджуються помилки. І раз на 10 років дані навіть хороших реєстрів звіряють із переписом", - зазначила Лібанова.

Загалом перепис проводять на території усіх країн та окремі з них дійсно користуються реєстрам. Різниця в тому, що ці держави мають ґрунтовну систему реєстрів.

Директора закладу пояснила, влада США сформувала реєстри для перепису приблизно за 20 років, європейським країнам це вдалося за 15. В Україні можна за допомогою іноземного досвіду зробити це ще швидше, але зовсім не за один місяць та з чисельними витратами.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно Кабмін провів тестовий перепис, який показав присутність в Україні 37 мільйонів громадян — без урахування ОРДЛО та Криму. Потім урядовцям довелося відповідати на критику щодо методів підрахунку. Їх звинуватили буквально у фальсифікації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?