Ціни на нафту знову впали до історичного мінімуму - що сталося
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціни на нафту знову впали до історичного мінімуму - що сталося

Ціни на нафту знову впали до історичного мінімуму - що сталося
Джерело:  online.ua

Вартість ф'ючерсів на нафту WTI знову обновила історичний мінімум за останні 20 років - сьогодні, 20 квітня ціна за один барель опустилася нижче 15 доларів. Антирекорд був оновлений на тлі новин про переповнення нафтосховищ в США. Bloomberg повідомляє, що в Техасі вже почали продавати нафту за 2 долари за барель, це може означати, що американські виробники нафти незабаром самі почнуть доплачувати покупцям, щоб від неї позбутися, передає ONLINE.UA.

Експерти вважають, що за падінням цін на нафту марки WTI стоїть рекордно низький світовий попит на тлі пандемії коронавіруса, через що незабаром буде ніде зберігати сировину. Зокрема, зростають запаси сировини в нафтосховищі в Кушингі, штат Оклахома, який є базою постачання за ф'ючерсними контрактами сирої нафти WTI. Відзначається, що обсяг нафти, який розташовується в плавучих сховищах в танкерах, в даний час оцінюється в рекордні 160 млн барелів.

Відомо, що ціни на нафту марки Brent падають не так стрімко. У понеділок, 20 квітня, на торгах ICE в Лондоні вартість одного бареля знизилася на 2,4%, до 27,4 доларів. Також видно величезну розбіжність в цінах між стікаючими травневими і червневими ф'ючерсами на WTI, які знижуються тільки на 5%.

В агентстві підкреслюють, що нинішні ціни на нафту показують, що скорочення нафтовидобутку в рамках угоди ОПЕК + на 9,7 млн барелів на добу істотного впливу на ринок надати не може, оскільки ціни на нафту знову опинилися у владі вірусу. Виконавча директорка компанії Vanda Insights в Сінгапурі Вандана Харі вважає, що поки в США не обмежать видобуток нафти, її вартість буде падати нижче або залишатися на поточному рівні.

У Вашингтоні наголошують, що американські компанії не мають можливості скоротити видобуток через регулювання галузі. Але в адміністрації президента США Дональда Трампа вже придумали вихід, як платити компенсації компаніям, щоб ті зупинили видобуток, але це рішення ще повинен схвалити Конгрес. Техаські ж нафтовики наполягають на забороні імпорту з Саудівської Аравії. З початку кризи, за їх даними, королівство збільшило постачання сировини в США в чотири рази, виштовхуючи місцеві компанії з ринку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що американські аналітики, аналізуючи ситуацію на нафтовому ринку, прийшли до несподіваного висновку. Вони відзначають, що безпрецедентний спад попиту на нафту привів до "епічного" надлишку поставок і, цілком можливо, що вже скоро навіть закінчиться місце для зберігання всіх непотрібних барелів нафти. Експерти прогнозують, що ціна на "чорне золото" може знизитися до нуля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?