Twitter-акаунти з платною підпискою поширюють фейки про Україну — BBC
Категорія
Технології
Дата публікації

Twitter-акаунти з платною підпискою поширюють фейки про Україну — BBC

Twitter-акаунти з платною підпискою поширюють фейки про Україну — BBC
Джерело:  online.ua

Twitter-акаунти, які купили підписку та отримали синю галочку верифікації поширюють оманливі та неправдиві пости про війну Росію проти України. Контент таких акаунтів автоматично просувається соцмережею.

Джерело: BBC

Фейки про зброю з України

Нещодавно такі акаунти опублікували багато фейкових дописів про нещодавні протести у Франції, але один вірусний пост минулого тижня був присвячений військовій допомозі США Україні.

На ньому був скріншот нібито заголовку із сайту новин, разом із зображенням двох гвинтівок.

Французьку поліцію обстріляли з американських гвинтівок, які, можливо, прийшли з України, - йдеться у заголовку.

Кілька облікових записів Twitter із підписками Blue поділилися цією публікацією, яку переглянули понад мільйон разів.

BBC відстежила, що допис походить з прокремлівських каналів у Telegram. Зображення, використане в дописі, з’явилося в російському військовому блозі 2012 року про змагання зі стрільби на полігоні під Москвою.

Нам також не вдалося знайти жодної онлайн-статті з заголовком і зображенням, як вище, і немає жодних доказів того, що будь-яка зброя, надана Україні США, використовувалася під час нещодавніх заворушень у Франції, - вказує видання.

Фейки про фабрики немовлят в Україні

Кілька облікових записів у Твіттері з синьою галочкою нещодавно поширили заяву про те, що Росія виявила в Україні «фабрики немовлят».

У дописі зазначено, що дітей віком від двох до семи років «вирощують на фабричних фермах» і або відправляють до «дитячих секс-борделів», або збирають їхні органи та продають на Заході.

Журналісти відстежили походження статті, опублікованій у березні в The People's Voice, з альтернативною назвою для YourNewsWire. Організації, що займаються перевіркою фактів, назвали це ЗМІ одним із найбільших виробників фейкових новин в Інтернеті.

Фейки про російський удар по Краматорську

Наприкінці червня в кафе в центрі Краматорська в результаті російського ракетного обстрілу загинули вісім людей.

Одразу після атаки в дописі облікового запису з підпискою на Twitter Blue, який позиціонує себе як законне джерело новин, стверджувалося, що удар був завданий Україною помилково та влучив у військові казарми, де перебували війська НАТО та іноземні найманці.

Ракета Storm Shadow раптово різко змінила траєкторію, потрапивши в Краматорськ, знищила казарми українських військових, де перебували іноземні солдати та найманці, — йдеться у твіті.

Пост переглянули понад мільйон разів.

Немає жодних доказів ні того, що ракета була запущена українськими силами, ні того, що вона влучила в казарми, оскільки серед загиблих є цивільні, зокрема діти.

Фейки про вибори в Україні

Також вірусними стали пости про те, що президент України Володимир Зеленський «скасував» вибори в Україні.

Як докази користувачі навели висловлювання пана Зеленського в інтерв’ю ВВС наприкінці червня.

На запитання, чи будуть вибори в Україні наступного року, Зеленський відповів: «Якщо ми виграємо [війну], то вони будуть. Це означає, що не буде воєнного стану, не буде війни. Вибори мають бути в мирний час, коли є ніякої війни, відповідно до закону».

Коментуючи цю заяву, колишній ведучий Fox News Такер Карлсон, який критикував допомогу США Україні, сказав у своєму нещодавно запущеному шоу в Twitter, що коментарі Зеленського довели, що він покінчив з демократією в Україні.

Дописи підписників Twitter Blue на подібну тему поширювалися сотні тисяч разів.

Насправді ж, Конституція України забороняє розпуск парламенту та вибори під час воєнного стану, тобто чинний президент і парламент залишатимуться при владі до закінчення періоду воєнного стану.

Компанія Twitter, якою володіє Ілон Маск, відмовилася від коментарів.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?