Категорія
Україна
Дата публікації

«Ты задолбал своей "Славой Украине"». Відверта розмова у Куп'янську — відео

Джерело:  online.ua
«Ты задолбал своей "Славой Украине"». Відверта розмова у Куп'янську — відео

У вересні 2022 року Сили оборони звільнили Куп'янськ на Харківщині, який перебував в окупації з 27 лютого. Зараз Куп'янськ — прифронтове місто, що потерпає від обстрілів ворожої артилерії.

Знімальна група online.ua побувала у місті й познайомилася з Олегом — корінним куп'янчанином.

Коли у місто зайшли російські війська, чоловік залишився та продовжував чинити опір російським окупантам. Він поділився своєю історією з кореспондентом online.ua Іваном Гриневичем.

Читайте другу частину інтерв’ю:

Як Куп'янськ живе сьогодні

Фронтова зона. Я вже звик до цього. В місті якщо 1/5 населення залишилась, то це добре. Хоч дітлахів повивозили. Хоча я питав - в школах понабирали класи, і по 22 учні буде.

Яка ситуація у місті з продуктами, з гуманітаркою?

З цим все налагоджено. Приїжджали навіть «гуманітарники» з Греції і з Франції, шукали приміщення на відбудову: вікна, двері і так далі. Питали: «А де у вас найбезпечніший район?» Я кажу: «А у нас такого немає. У нас тут все небезпечне».

Що відбувалося у місті під час окупації

До травня тут тільки російські військові керували. Їм всі цивільні були «по барабану». А вже з початку травня тут почало працювати цивільне ФСБ.

Хто займав проукраїнську позицію, той закінчував дуже погано. У кращому випадку – це підвал. На початку окупації активістів залякали. Вони самі повиїжджали, поки ще була можливість, а всі наші військові, «атошники» - пройшли через підвал.

Зі шкіл вивозили підручники з історії України. У бібліотеку, можливо, вони і не дійшли. Коли вже розбомбили, я зайшов, знайшов прапор Куп’янська – лежав на полиці. Він зараз майорить на колишній адміністрації.

Чи заходили росіяни перевіряти квартири?

Заходили. Хто займав проукраїнську позицію, ті закінчували дуже недобре. Нирку відбили, чи ще щось. А особливо, коли приїжджав СОБР. У мене теж особисто був СОБР, перевіряв. Але у мене нічого не було, я все постирав.

Причепилися до мене, що у мене у Фейсбуці була група «Харків – це Україна». Я кажу: «Дорогой мой, так Харьков даже в Советском Союзе был первой столицей Украины. И что ты хочешь мне сказать, что нет такого слова «Украина»?»

Фото - online.ua

Про колаборантів у місті

Щодо колаборантів що можете розказати? Дуже багато їх?

Дуже багато. Особливо силова структура під назвою «поліція» перейшла на бік окупантів. Я не знаю, скільки у відсотках, але понад 70% – це точно. І найцікавіше те, що ті поліціянти перейшли, які ще в міліції працювали, які вже на пенсії були і по 10, і по 14 років. Вийшли працювати на їхню поліцію. Тут була поліція не російська, а "ЛНР-івська" .

Мацегору навибирали – мера, який здав (місто - ред.), і сказав: «Вперёд. Во избежание кровопролития. На Изюм. Идите Изюм уничтожайте, а моих купянчан не трогайте». І втік.

Примітка: Геннадій Мацегора - мер Куп’янська, якому оголошено підозру за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність) та ст. 111 (державна зрада).

Так він ще й у них вкрав два «КАМАЗи» російської гуманітарки, що прийшла. А «КАМАЗ» гуманітарки 40 тисяч доларів коштує.

Серед місцевих ще є люди, які чекають «русский мир»?

Є. Мій знайомий, який весь час відпрацював на «Машзаводі», що зараз повністю розбитий, на 9 травня тут з дружиною ходив з російськими прапорами.

Вони ще й з мене сміялися, бо я завжди, коли підходжу до знайомих, вітаюся: «Слава Україні». А вони: «Ты задолбал своей «Славой Украине». Ну, от «задолбал». А потім, як тільки наші звільнили місто, він одразу розпочав мародерство. Тепер уже ходить, неприкаяний.

Про прапор України над адміністрацією

24 лютого розпочалася війна (повномасштабне вторгнення - ред.), а 27 лютого росіяни вже зайшли у місто. Об 11:45 на адміністрації вони зняли прапор України, але повністю не зривали. Він просто висів внизу.

Ми підняли синьо-жовтий прапор назад. Він провисів до 27 березня. Вони не знімали, зняли лише 27 березня. А вже 27 травня вони офіційно перекрили площу.

Що там відбувалося для мене було незрозуміло, бо нікого не пускали. Всюди озброєні люди були - «зелені чоловічки».

А потім я приходжу, коли закінчилось їхнє незрозуміле дійство, і вже висить російський прапор. 27 травня. А 9 вересня ці прапори були зняті.

Друга частина інтерв’ю вже скоро на online.ua

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?