У Байдена є місяць на спробу перешкодити вторгненню в Україну – CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

У Байдена є місяць на спробу перешкодити вторгненню в Україну – CNN

У Байдена є місяць на спробу перешкодити вторгненню в Україну – CNN
Джерело:  online.ua

Коли восени розвідувальна спільнота США вперше виявила ознаки того, що Росія може готувати новий напад на Україну, президент Джо Байден наказав своїй адміністрації діяти – і швидко. У Байдена є "вікно в чотири тижні", щоб спробувати запобігти новому вторгненню, повідомив CNN високопоставлений чиновник США на правах анонімності.

Джерело: CNN 

Остерігаючись повторення помилок, допущених у 2014 році, коли США та Європа були застигнуті зненацька анексією Криму, Байден наказав своїй команді національної безпеки використовувати інструменти стримування президента РФ Володимира Путіна.

Те, що ми робимо, дуже прораховано. Але у нас є лише чотири тижні, щоб зробити це,

 — зазначив чиновник на правах анонімності.

Реакція розпочалася зі шквалу інтенсивної дипломатичної діяльності на початку осені, включаючи поїздку директора ЦРУ Білла Бернса до Москви, щоб безпосередньо застерегти Путіна від кроку.

Депутат від Демократичної партії Нью-Джерсі Том Маліновський, який обіймав посаду найвищого чиновника Держдепартаменту з прав людини з квітня 2014 по січень 2017 року, каже, що зараз ситуація значно відрізняється від 2014 року.

Те, до чого тут потенційно готується Путін, вимагає дій, які набагато більш помітні, ніж те, що ми бачили у 2014 році. Сили, які він накопичує, — це саме ті сили, які ви б зібрали, якби готувались до повного вторгнення на сушу в країну, чого не було в 2014 році з російськими зеленими чоловічками.

Оскільки російські війська продовжували накопичення біля кордону України, тиха дипломатія швидко переросла в суворі публічні попередження відступити. У протилежному випадку, адімністрація президента США неодноразово озвучувала Путіну попередження про жорсткі санкції та посилення військової допомоги США Україні.

Найвищі посадовці Байдена зараз наголошують, що наслідки будуть перевищувати все, з чим зіткнулася Росія після захоплення частини України в 2014 році.

Санкції, які ми запровадили проти Росії у 2014 році, були значною мірою спрямовані на гальмування середньо- та довгострокового розвитку окремих російських державних фірм, обмежуючи їх доступ до ринків капіталу та технологій США,

– сказав представник Білого дому.

На відміну від цього, варіанти, які зараз розглядаються, «були б непосильними, негайними і завдавали б значних витрат російській економіці та її фінансовій системі».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?