У Байдена попередили про новий план Путіна щодо газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Байдена попередили про новий план Путіна щодо газу

У Байдена попередили про новий план Путіна щодо газу
Джерело:  online.ua

Радник президента США з питань глобальної енергетичної безпеки Амос Хохштейн переконаний, що президент Росії Володимир Путін – за крок до використання природного газу як політичного інструменту.

Джерело: Reuters.

"Я думаю, що ми близькі до цієї межі, якщо Росія насправді має газ для поставок і не робить цього, і зробить це лише якщо Європа пристане на її інші вимоги, які абсолютно не пов'язані", - заявив Хохштейн.

За словами Хохштейна, причиною стрибка цін на газ є не лише регіональні події в енергетичній сфері, але й сезон посухи в КНР. Наразі в країні фіксують істотне зниження виробництва у гідроенергетиці, Китай суттєво посилює глобальну конкуренцію за природний газ.

Радник зазначає, що до європейської газової кризи призвели кілька факторів, Росія перебуває в найкращому становищі, щоб допомогти Європі.

"Я не сумніваюся, і (Міжнародне енергетичне агентство) саме підтвердило, що єдиний постачальник, який дійсно може мати велике значення для європейської енергетичної безпеки на момент цієї зими, - це Росія", - сказав Хохштейн.

Президент РФ Путін зі свого боку звинуватив енергетичну політику ЄС у рекордно високих цінах і заявив, що Росія може збільшити постачання до Європи, щойно буде схвалено її газопровід "Північний потік - 2".

Деякі регіони України можуть залишитися без газу через “Газпром”

У Спілці споживачів комунальних послуг попереджають, що вже до кінця року південні та східні регіони країни можуть опинитися без газу. Постачання палива припиниться через скасування “Газпромом” транзиту палива через газо-транспортну систему України. Таку заяву зробив глава спілки Олег Попенко.

За його словами, цьогоріч Україна транспортує 40 млрд кубів російського газу до Європи, що буде найближчими роками - не відомо.

"Тут незрозуміло, що у нас буде через два місяці, тому що вже в листопаді завершується повний обсяг транспортування через українську ГТС", - попередив він.

Питання намагався вирішити президент Володимир Зеленський. Зокрема, він запропонував “Газпрому” та низці нішевих компаній Європи знижку на поставку газу через ГТС України. Знижка може сягти 50%, таким чином Україна намагається внести свою лепту в полегшення енергетичної кризи, яка сколихнула європейський континент.

Читайте також:

  • У Конгресі США блокують затвердження низки кандидатур через Північний потік-2

  • Команда Зеленського звинуватила Путіна у газовому шантажі: важливі подробиці

  • У Зеленського назвали єдиний спосіб порушити монополію РФ на поставки газу

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?