У Білому домі занепокоєні повільним розвитком контрнаступу ЗСУ — NYT
Категорія
Політика
Дата публікації

У Білому домі занепокоєні повільним розвитком контрнаступу ЗСУ — NYT

У Білому домі занепокоєні повільним розвитком контрнаступу ЗСУ — NYT
Джерело:  online.ua

Представники Білого дому не офіційно заявляють про занадто повільні темпи проведення контрнаступу ЗСУ і невтішні результати, проти поки утримуються від остаточних оцінок.

Джерело:  "The New York Times"

У Байдена невдоволені результатами контрнаступу ЗСУ  

У Вашингтоні чиновники адміністрації Байдена публічно закликають до терпіння, хоча в приватних розмовах вони стурбовані тим, що початковий прогрес був повільним. Один з високопосадовців адміністрації назвав результати перших кількох тижнів "протверезливими", додавши: "Вони відстають від графіка, - зазначають журналісти видання.

За словами одного з військових високопосадовців Пентагону, темпи контрнаступальної операції українських військових виявились повільнішими, аніж очікувалось, однак, як зазначив він, це не було несподіванкою в умовах розгалуженої російської оборони.

За інформацією видання, що через 3 трижні після початку контрнаступу ЗСУ зіткнулись з цілим рядом проблем, які ускладнюють проведення контрнаступальної операції.

Зокрема, просуванню українських військових заважають великі території, заміновані російськими військовими злочинцями.

До того ж на південному сході України велика кількість відкритої території не дає українським військовим змоги розраховувати на прикриття.

Автори матеріалу видання також зазначають, що на півдні України Сили оборони прагнуть розділити лінію оборони армії РФ на дві окремі зони, перерізати шляхи постачання на територію окупованого Криму і створити плацдарм для подальшого наступу.

Для цього українським військовим необхідно дійти до Азовського моря.

З якими проблемами зіткнулись ЗСУ під час контрнаступу 

Основні оборонні споруди Росії знаходяться за десяток кілометрів за добре захищеною територією. Це найскладніша ділянка для прориву.

Українські військові проводять зондування та завдають серію ударів по кількох ворожих військових об'єктах з метою виявити слабкі ділянки в обороні.

У той же час російські військові злочинці упродовж багатьох місяців готувались до контрнаступу ЗСУ і намагаються сповільнити його за допомогою мінних полів, авіації, артилерії, бойових вертольотів і контратак.

Журналісти видання також зазначають, шо успіх контрнаступу ЗСУ залежатиме від того, скільки військової техніки, зокрема, танків і бронемашин, а також особового складу збережуть українські військові на момент підходу до основної лінії оборони російської армії.

За даними видання, протягом зими Україна і західні союзники підготували і екіпірували близько 40 тис солдатів для наступу.

У Пентагоні визнали, що українські військові вже втратили не менше 17 з переданих США 113 бойових машин "Бредлі".

Російські ударні вертольоти Ка-52 змогли прослизнути повз системи протиповітряної оборони, сповільнюючи пересування українських військ, пошкоджуючи або знищуючи танки і бойові броньовані машини, надані Заходом.

Високопосадовець з Пентагону зазначив, що російські війська не лише збільшили розміри мінних полів і зробили їх більш розгалуженими, але й довели свою здатність поповнювати деякі мінні поля, розміновані за допомогою західного обладнання.

За словами представника Білого дому, українські військові в деяких місцях уздовж лінії фронту роблять паузи, щоб переоцінити, які тактики і методи прориву і розмінування працюють найкраще.

За інформацією видання, усі перешкоди перетворили ранні етапи контрнаступу на повільну і криваву тяганину, обмеживши українські сили приблизно чотирма милями (6,44 км) відвойованої території.

При цьому це менше половини відстані, яку необхідно подолати українським військовим, щоб дістатися до основних оборонних позицій Росії.

Зараз контрнаступ України відбувається на трьох напрямках.

У двох з трьох точок наступу, на південь від міста Велика Новосілка і міста Запоріжжя, Україна крок за кроком просунулася вперед і відвоювала загалом 8 сіл.

На третій ділянці, на південь від міста Оріхів, наступ застопорився в полях.

Автори матеріалу зазначають, що Україна просунулася вперед у двох місцях, де військам було надано менше нового західного озброєння, і застопорилася там, де було розгорнуто найсучасніше нове озброєння – американські "Бредлі" і німецькі танки "Леопард-2".

Можливо, західне озброєння навмисно розгорталося в районах, де російська оборона була більш жорсткою.

За словами солдатів, повільне просування вперед там можна пояснити місцевими факторами: найближчі села, в яких можна було б знайти покинуті будинки, підвали і погреби для укриття, знаходяться далі від лінії фронту, ніж в інших місцях, а у відкритих полях артилерійські обстріли були настільки інтенсивними, що поле бою "схоже на швейцарський сир".

Українські офіційні особи заявляють, що битва йде за планом і найголовніше попереду.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?