У Білорусі пояснили, чому Лукашенко посварився з Путіним
Категорія
Світ
Дата публікації

У Білорусі пояснили, чому Лукашенко посварився з Путіним

У Білорусі пояснили, чому Лукашенко посварився з Путіним
Джерело:  online.ua

Похолодання у відносинах між президентом РФ Володимиром Путіним та главою Білорусі Олександром Лукашенком багато в чому пов'язано з бажанням білоруського лідера зменшити російський вплив в його країні.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив білоруський політолог Алесь Логвинець.
"Ми спостерігаємо кризу моделі відносин, які Лукашенко вибудував з Москвою. Ця криза повинна була відбутися. Така модель відносин була вигідна особисто Лукашенко і дуже міцно прив'язувала Білорусь до РФ. Глава Білорусі сподівався і далі отримувати дешеву російську нафту і газ. Однак РФ, починаючи з першої газової війни 2006 року, відмовляється просто так платити за підтримку режиму Лукашенка", - вважає Логвинець.
Читайте також: Лукашенко боїться Росії, але йому "допомагає" війна в Україні - політолог з Білорусі
"Наприклад, у минулому році гостро стояло питання про розміщення російської авіабази в Білорусі. Лукашенко боїться збільшення присутності РФ в Білорусі, тому що тоді у Кремля буде більше можливостей поставити ще більш лояльного клієнта в Мінську", - додав він.
За словами політолога, Лукашенко показує, що його не влаштовують умови взаємовідносин з державою.
"Заяву Лукашенка про те, що Білорусь буде подавати в суд у зв'язку з питанням про недопоставки нафти, і загроза щодо кримінальної справи проти керівника Россільгоспнагляду Сергія Данкверта — це дуже симптоматично. Лукашенко намагається звернутися до якихось правовим механізмам, коли домовленістю між ним і Путіним політичні: дай-на-дай! Бачимо, що ціна, яку пропонує Лукашенко, поки що неприйнятна для Кремля. Так само умови, які ставить Росія, — неприйнятні для Лукашенка", - пояснює ситуацію експерт.
Логвинець підкреслює, що поки що складно давати прогнози на майбутнє і назвав ряд неприємних у цій ситуації моментів для Білорусі.
"Ми знаємо про військових навчаннях "Захід -2017" (які пройдуть цього року в Білорусі та Росії, — ONLINE.UA). Є роз'яснення Міноборони РФ, яка говорить, що готується 4000: 2000 в одну сторону і 2000 вагонів в іншу сторону, які будуть перевозити російські війська і озброєння. Є небезпека, що ці війська залишаться в Білорусі. Ситуація дуже неоднозначна".
"З іншого боку, Білорусі давно треба було будувати відносини з РФ на основі ринкових принципів і максимально зменшувати енергетичну залежність, тому що нафта і газ стали зброєю Кремля для отримання політичних дивідендів", - вважає політолог.
Політолог резюмує, що нинішня ситуація досить цікава і несподівана - через поведінку Лукашенко.
"Заяви Лукашенка — це, певною мірою, щось нове. Людина, яка в 1994 році говорила, що він готовий на колінах йти в Росію, у 2017-му каже, що свобода і суверенітет — більш цінна річ, ніж нафта і газ. Це дуже цікаво. Це йде врозріз з думкою її ядерного електорату, але ми маємо нову ситуацію", - додав він.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Кремль може влаштувати Лукашенку переворот і залишити в Білорусі свої війська - білоруський політолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?