У Болгарії розгорівся релігійний скандал через визнання ПЦУ: прихильники РПЦ висунули вимоги
Категорія
Світ
Дата публікації

У Болгарії розгорівся релігійний скандал через визнання ПЦУ: прихильники РПЦ висунули вимоги

У Болгарії розгорівся релігійний скандал через визнання ПЦУ: прихильники РПЦ висунули вимоги
Джерело:  ТСН

Прихильники РПЦ влаштували скандал патріарху Болгарському Неофіту за те, що він вирішив визнати Православну церкву України. Перед засіданням Синоду Болгарської церкви вони провели акцію протесту, вимагаючи підтримати позицію РПЦ по Україні та засудити дії Вселенського патріарха Варфоломія за надання Томосу про автокефалію української церкви.

Про релігійний скандал в Болгарії повідомляє ТСН з посиланням на на болгарський сайт Faktor.bg, передає ONLINE.UA.

Повідомляється, що на підтримку РПЦ виступили прихильники трьох проросійських митрополитів Ловчанського Гавриїла, Іоанна Варненського і Данила Відінського. До них також приєдналися митрополит Іоанникій Слівенський, Антоній Західноєвропейський, Серафим Неофіт та Григорій Врачанський. Вони закликали Неофіта підтримати позицію РПЦ та її філій в Україні, територіальну цілісність Московського патріархату, в тому числі і за межами РФ, а також оголосити Вселенського Патріарха єретиком.

Патріарх Неофіт при цьому залишився при своїй позиції. Він заявив, що Україна є незалежною країною, тому має повне право на автокефальну церкву. Його підтримали митрополити США, Канади та Австралії Йосип, Григорій Великотирнівський, Ігнатій Плевенській, Микола Пловдівський, Амвросій Доростольський, Наум Русенський та Кипріян Старозагорський.

Таким чином, на Синоді Болгарської церкви голосування з приводу підтримки ПЦУ, на якому були присутні міністр Болгарії Бойко Борисов і міністр фінансів Владислав Горанов, було прийнято рішення на користь України - за визнання ПЦУ віддали 8 голосів, а на підтримку РПЦ - 7 голосів.

Відзначається, що за визнання ПЦУ в Болгарії також виступала найстаріша демократична політична організація країни, Болгарський землеробський народний союз, яка направила патріарху Неофіту відповідні відкриті листи. При цьому національний рух "Русофіли" попросило Синод знайти канонічне рішення українського питання, а також прийняти рішення, "відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Мінкульт України назвав церкви, які зобов'язані протягом трьох місяців змінити свою назву, в якій вказати приналежність до РПЦ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?