У Брюсселі різко змінили позицію щодо України
Категорія
Політика
Дата публікації

У Брюсселі різко змінили позицію щодо України

У Брюсселі різко змінили позицію щодо України
Джерело:  online.ua

Під час недавнього візиту до Києва головний дипломат ЄС Жозеп Боррель озвучив українському лідеру Володимиру Зеленському важливе попередження. Він відверто нагадав президенту України, що Євросоюз - не благодійна організація і не банкомат, а вся фінансова допомога Україні від європейських партнерів і міжнародних фінансових організацій пов'язана виключно з реформами, які вкрай повільно просуваються в Україні, і це турбує Європу. Пізніше зі статті Борреля "Олігархи, корупція і COVID-19: про що я говорив з президентом Зеленським", яку він написав за підсумками візиту в Україну, вирішили видалити фразу про те, що Україна не повинна сприймати ЄС як "банкомат". 28 вересня речник Європейської служби зовнішніх дій Петер Стано пояснив, чому Боррель раптово відмовився від своїх слів, передає ONLINE.UA з посиланням на DW.

"Ця фраза була згодом видалена, щоб краще відобразити візит верховного представника до Києва, який був дуже продуктивним", - пояснив Стано.

Як відомо, під час візиту до Києва Боррель повідомив, що Європейський Союз готовий надати Україні 1,2 млрд євро кредиту, але для цього потрібно виконати одну умову. За умовою Брюсселя, офіційний Київ повинен конструктивно взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом і також виконати всі ті вимоги, які стосуються посилення верховенства права в Україні.

Важливо відзначити, що влада Європейського Союзу дуже часто звертається до Києва із зауваженнями, які супроводжуються не тільки різкою критикою, а й погрозами про втрату міжнародної підтримки і навіть безвіза. Нещодавно Європейський Союз зажадав від Верховної Ради невідкладно привести закон про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у відповідність з Конституцією. Влада ЄС знову нагадала команді Зеленського, що незалежність бюро є умовою безвіза і макрофінансової допомоги. Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримує позицію західних партнерів про незалежність антикорупційних органів, але загрози про скасування безвіза з ЄС назвав чутками.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський повідомив українцям довгоочікувану новину - він домовився головою Європейської ради Шарлем Мішелем про проведення саміту Україна-ЄС. Він відбудеться 6 жовтня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?