У чому секрет виживання та безстрашності українців у складних умовах — Свідомі про несвідоме
Категорія
Україна
Дата публікації

У чому секрет виживання та безстрашності українців у складних умовах — Свідомі про несвідоме

У чому секрет виживання та безстрашності українців у складних умовах — Свідомі про несвідоме
Джерело:  online.ua

Чому серед українців відсутні надмірні страхи, на відміну від Європи, обговорювали у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Василь Мосійчук запропонував обговорити надмірні страхи, які є Європі й немає аналізу того, що інші ядерні держави не дозволять путіну почати самознищення Землі.

Тактично – так. Але від тактичної ядерної зброї не буде страждань в Європі й інших державах, тому що туди ракети не будуть направлені. Там є гарна ППО, там можуть вилетіти літаки і збити. Ми знаємо, що нас від тактичного ядерного удару ніхто не захистить. Ми знаємо про те, що кожного з нас ви можете завтра не побачити на цьому екрані. І це говорить вся Україна через нас.

Доктор психології згадує, що коли були атаки на Київ і всю Україну, він бачив людей, але страху в них не бачив. Люди знали, що можуть загинути, ховалися, зберігали себе, але паніки не було.

Тож Василь Мосійчук запитав у колег, у чому дух українців.

Чому серед українців немає панічних настроїв

Богдан Ткач пояснює, що українці тривалий період постійно жили у війнах і наші предки вже звикли так жити.

У нас навіть територіальний поділ був військовий - сотні, за якими були закріплені села. Там було своє козацьке управління. Потім це об’єднувалося в полки і т.д. Тобто ми у військовий спосіб жили багато століть, жили успішно і відстоювали цю територію. Для нас це не є новим. Ми просто пригадали свою пам'ять роду. Тому що є пам'ять генетична, цивілізаційна, яку нам передали у фольклорі, піснях, переказах наші предки. І ми їм за це вдячні. І це нам дозволяє виживати в складних умовах.

Професор нейропсихології вважає, що попри те, що кажуть про відсутність страху в українців, він у нас є.

Бо якщо у нас би не було страху, тобто було б ураження мигдалевидних частин мозку, то людина починає тягнути все до рота, навіть не їстівні предмети. Людина стає гіперсексуальною і безстрашною. Це синдром Клювера—Бюсі. У нас цього немає. Чим відрізняється наша безстрашність? Ми ці небезпечні сигнали пропускаємо не на пряму, через мигдалини, як це роблять європейці і реагують, як тварини, через "стимул-реакція". Ми пропускаємо через чолову кору. Ми осмисленно до цього підходимо. Ми в свідомості. Тому немає цієї панічної атаки. Немає страхів.

Василь Мосійчук зазначає, що страх самозбереження має бути, тому що це не панічний страх.

Страх самозбереження дозволяє захистити свою сім’ю, а є страх, який може паралізувати.

Ми говоримо про першопочатковий інстинкт самозбереження, і в українців він зовсім по-іншому працює, як не працює там, де люди не воюють, не на фронті. У них є панічні страхи.

Богдан Ткач звернув увагу на те, що є певна етапність. Коли на людину діє якийсь небезпечний чинник, вона спочатку завмирає.

На початку вторгнення ми дійсно завмерли. Потім настає другий етап – "тікай". І третій етап – "бийся і нападай". І ми зараз перейшли на етап битися і нападати. Ми на третьому етапі. Тут без варіантів – лише перемогти.

Читайте також: Український синдром: в чому феномен стійкості українців – Свідомі про несвідоме

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?