У Держстаті уточнили масштаби падіння економіки України
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Держстаті уточнили масштаби падіння економіки України

У Держстаті уточнили масштаби падіння економіки України
Джерело:  online.ua

Державна служба статистики уточнила реальні масштаби падіння українського валового внутрішнього продукту за підсумками 1 кварталу 2021 року.

Джерело: Держстат

Згідно з офіційними висновками урядових експертів, падіння економіки у порівнянні зі становищем в аналогічний період 2020 року становить 2%.

У статистичному відомстві звернули увагу на падіння реального ВВП за 1 квартал у порівнянні з 4 кварталом 2020 року в 1,1%.

Дані урядових структур вказують на фактичне падіння української економіки упродовж 5 кварталів поспіль. Скорочення реального ВВП почалося в I кварталі 2020 року і склало 1,2%, В II кварталі було зафіксовано падіння на 11,2%, в III кварталі - на 3,5%, IV кварталі - на 0,5%.

Причиною стала криза, спровокована пандемією коронавірусу COVID-19. Вона почалася торік навесні та вдарила по всіх країнах без виключення. Шкідливий вплив лише коливався за рівнем поміж різними регіонами й державами.

Ще раніше представники Державної служби статистики уточнювали, що за підсумками 2020 року економіка України втратила близько 4% ВВП. Реальні висновки виявилися трохи позитивнішими, аніж урядові прогнози. Останні передрікали падіння до 4,8% ВВП.

Коронакриза у 2021 році

На рівні Міжнародного валютного фонду у квітні виступили з важливою заявою з приводу відновлення глобальної економіки після кризи. Директорка-розпорядниця Крісталіна Георгієва заявила, що політики в усіх країнах повинні діяти вже зараз, не тільки справедливо надаючи вакцинні уколи (fair shot) людям, але й також надаючи "уколи" для економік, особливо вразливих.

Потрібно зробити fair shot у відновлення економік. Найважливішим моментом є підтримка вразливих домогосподарств та життєздатних фірм. За словами виконавчого директора Владислава Рашкована, для цього необхідні тартеговані фіскальні заходи та підтримка сприятливих фінансових умов на фінансових ринках.

В умовах довготривалої коронавірусної пандемії вакційна політика, наголосив Рашкован, перетворилася на важливу частину економічної політики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?