У Ердогана зробили останнє попередження Путіну через Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

У Ердогана зробили останнє попередження Путіну через Україну

У Ердогана зробили останнє попередження Путіну через Україну
Джерело:  online.ua

Агресія Росії проти України триває вже сьомий рік, через що міжнародні партнери України намагаються посилити тиск на Москву, щоб змінити поведінку російського глави Володимира Путіна на міжнародній арені. Тому війна на Донбасі, незаконна окупація Криму та порушення прав людей на окупованих територіях стали головними темами на міністреській раді ОБСЄ, в якій беруть участь міністри закордонних справ з 40 країн - Україну на засіданні представляє глава МЗС Дмитро Кулеба. В ході обговорення російської агресії проти України слово взяв голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу. Він в черговий раз звернувся до Путіна і нагадав йому, що Крим - це українська територія, і Туреччина ніколи не визнає її окупацію. Чавушоглу зазначив, що офіційну Анкару непокоїть порушення прав людей окупантами в Криму і попередив офіційну Москву, що команда турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана продовжить підтримувати Україну і домагатися відновлення її територіальної цілісності. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Youtube-канал ОБСЄ.

"Порушення прав людини в Криму, становище кримських татар залишається джерелом занепокоєння ... Позиція Туреччини про незалежність, суверенітет і територіальну ціліснасть, включно з Кримом, залишається незмінною", - сказав Чавушоглу.

Турецький міністр підкреслив особливу важливість діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні під керівництвом турецького дипломата Яшара Халіта Чевіка. Він нагадав також, що Ердоган вже прийняв пропозицію українського глави Володимира Зеленського на участь у Кримській платформі, яка стане міжнародним майданчиком для деокупації півострова.

У свою чергу глава МЗС України закликав всі країни-учасниці ОБСЄ взяти участь у Кримській платформі, щоб змусити Путіна повернути Крим Україні. Він підкреслив, що збройна окупацією Криму Росією порушила безпеку і стабільність в Азово-Чорноморському регіоні, тому в деокупації українського півострова повинні бути зацікавлені всі.

Нагадаємо, в жовтні поточного року відбулася офіційна зустріч президентів України і Туреччини Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана. За підсумками переговорів турецький лідер виступив із заявою, в якій зробив останнє попередження російському президенту Володимиру Путіну через окупований український Крим. Глава Туреччини нагадав Кремлю і всьому світу, що Крим є українською територією і Анкара не визнає і ніколи не визнає незаконну анексію українського півострова Російською Федерацією. Ердоган також прийняв пропозицію Зеленського на участь у Кримській платформі, яку офіційний Київ вирішив організувати як майданчик для деокупації півострова, а також пообіцяв тісно співпрацювати з Україною для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму. У команді Путіна вже відреагували на заяву Ердогана. Заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа цинічно заявив, що ніякі заяви, в тому числі і Ердогана, не можуть вплинути на те, що даний регіон є "частиною" Росії. На його думку, позиція Ердогана не представляє ніякої загрози для Росії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна вирішила запросити команду Путіна у Кримську платформу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?