У Європі уже розпочалася боротьба зі стереотипами про українців — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

У Європі уже розпочалася боротьба зі стереотипами про українців — академік Української академії наук Віталій Луньов

У Європі уже розпочалася боротьба зі стереотипами про українців  — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

На тлі повномасштабного вторгнення російської армії в Україну люди зіткнулись з безліччю психологічних проблем. Про те, як живуть за кордоном українці, що були вимушені рятуватися від війни, та з якими стереотипами щодо України вони стикаються йшла мова у першому випуску «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі ONLINE.UA за участі доктора психології Василя Мосійчука, академіка УАН Віталія Луньова та журналіста Олександра Лірчука.

Джерело:  «Свідомі про несвідоме»

Гостем першого випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме»став Віталій Луньов, Ph.D., клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук (УАН).

Розвінчання стереотипів про українців у Європі уже почалося

На переконання академіка УАН Віталія Луньова, у Європі уже стартував процес боротьби зі стереотипами про українців.

Він зазначив, що мільйони наших громадян змушені були виїхати за кордон після початку повномасштабного вторгнення РФ — наразі саме вони допомагають європейцям та іншим іноземцям дізнатися про український народ, його культуру, світогляд, традиції та історію.

Виїхало дуже багато українців — це мільйони людей, які вже суттєво вплинули на демографію деяких країн. Деякі невеликі міста вже практично на половину українці, мабуть, так можна сказати. По-моєму, десь у Бразилії є кілька міст, це ще з попередніх міграцій, де така кількість наших, що там другою державною мовою в місті є українська мова. Тобто, так чи інакше, ми суттєво впливаємо, але поки що тим впливаємо, що серйозно розвінчуємо стереотипи, які до цього складалися у європейців, — пояснює академік УАН Луньов.

Українці не поступаються європейцям в багатьох сферах

Віталій Луньов звертає увагу на те, що зараз саме українці сприймаються як одна з найпрогресивніших націй у галузі IT-технологій.

Ба більше, як відомо, багато європейських країн знімають взагалі обмеження, які були раніше на сертифікації дипломів, вже визнають багато наших спеціальностей.

Зрозуміло, що це десь жест доброї волі, десь геополітична стратегія, десь навіть можливість викачати нормальний розум із нашої країни. Знаєте, в Україні, щоб підготувати фахівця, щоб він закінчив нормальний університет, отримав хороший досвід, потрібно грошей десь стільки ж, як за 1 курс навчання, як у престижних іноземних університетах. Але, як показує практика, в окремих сферах ми не поступаємося європейським колегам, європейським вченим, — наголошує академік УАН Луньов.

Війна відкрила світові справжнє обличчя українського народу

За словами академіка УАН Луньова, під час війни в українців з'явилася ще одна можливість заявити про себе за кордоном, продемонструвати те, що не написано в європейських підручниках і європейських ЗМІ про нас.

Ось ті якості, про які Василь (доктор психології Василь Мосійчук - ред.) говорив: працелюбність, неймовірну енергійність, активність. Найголовніше, що їх дивує — це те, що Україна досить серйозно воює, — зазначає академік УАН Луньов.

Віталій Луньов звертає увагу на те, що не справдилися усі песимістичні прогнози європейських та американських політиків про те, що нашій країні вдасться протриматися після наступу РФ лише декілька годин чи днів.

Незламність та хоробрість українців приголомшила усю міжнародну спільноту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?