У Франції понад мільйон людей вийшли на протести проти пенсійної реформи
Категорія
Світ
Дата публікації

У Франції понад мільйон людей вийшли на протести проти пенсійної реформи

У Франції понад мільйон людей  вийшли на протести проти пенсійної реформи
Джерело:  online.ua

У Франції продовжуються масові протести проти підвищення пенсійного віку. На вулиці у всій країні 24 березня вийшли понад мільйон людей, у Бордо підпалили ратушу.

Джерело: Euronews

У Франції тривають протести проти пенсійної реформи

За словами міністра внутрішніх справ країни Жеральда Дарманіна, було здійснено 457 арештів і 441 поліцейського поранено.

Протестувальники підпалили ґанок ратуші міста Бордо, де на наступному тижні планують прийняти британського короля Чарльза ІІІ. Пожежу швидко загасили, хто стоїть за підпалом невідомо.

Рух протесту очолили профспілки Франції. Як повідомляється, 23 березня страйкував кожен шостий державний службовець.

Вважається, що вчора в марші в 300 містах взяли участь від 1 до 3,5 мільйонів людей.

Жорстокі сутички між поліцейськими та протестувальниками стали причиною кількох протестів за останні дні, а прем’єр-міністр Елізабет Борн визнала «насильство та приниження» «неприпустимими».

Поліцію, у свою чергу, звинувачують у застосуванні надмірної сили.

Вперше з початку протесту поліція застосувала сльозогінний газ проти груп молодих людей у масках, які підпалювали барикади в Бордо.

Повідомлялося про жорстокі сутички в Нанті та Ренні, де використовувалися водомети.

Чому у Франції тривають протести

Заворушення, які тривають уже дев'ятий день, були спровоковані спробою президента Франції Еммануеля Макрона підвищити пенсійний вік з 62 до 64 років.

Макрон підкреслює, що реформа необхідна, щоб зробити систему економічно життєздатною, оскільки збільшення кількості пенсіонерів є тягарем для держави.

Однак це рішення є непопулярним, а спроба ухвалення закону без голосування парламенту була розкритикована як антидемократична та авторитарна.

Опитування показують, що до 70% громадян Франції відкидають реформу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?