У Генштабі пояснили наполегливі прагнення армії РФ захопити Бахмут та Соледар на Донеччині
Категорія
Україна
Дата публікації

У Генштабі пояснили наполегливі прагнення армії РФ захопити Бахмут та Соледар на Донеччині

У Генштабі пояснили наполегливі прагнення армії РФ захопити Бахмут та Соледар на Донеччині
Джерело:  online.ua

За словами речника Оперативного командування "Схід" Сергія Череватого, російські окупаційні війська наполегливо прагнуть захопити Бахмут та Соледар на Донеччині, аби засвідчити хоч якісь успіхи на фронті.

Джерело: Всеукраїнський телемарафон

Що відомо про ситуацію у зоні бойових дій на сході України

Військово-політичне керівництво ворога поставило таке завдання, оскільки загальний стратегічний задум у них не вдався - захопити Київ, більшу частину України - тепер у них "геополітика на мінімалках", тобто показати своєму народові, що ми "звільнили ЛНР і ДНР". Навіть на Валдаї й Путін казав, що головна задача цієї "спецоперації" - звільнити Донбас, - зазначив Череватий.

За його словами, Кремль вже в черговий раз визначив сакральні дати повної окупації Донбасу.

 Тому Росія кидає на Бахмутський напрямок всі сили, аби досягти хоч якихось успіхів.

Створюючи роками імідж "другої армії світу", РФ реально не може захопити великі українські міста як Соледар, Бахмут, Авдіївка, Вугледар. Окупанти б'ються об такий мур української мужності та незламності. Бо наші бійці і командири в дуже складних умовах там, але тримають цей удар і це величезний удар по іміджу російського керівництва, - наголосив речник ОК "Схід".

За його словами, з військової точки зору, взявши Бахмут, росіяни мріяли б піти далі на Краматорськ, Слов'янськ.

Череватий зазначив, що наразі в районі Бахмуту та Авдіївки тривають важкі бої. А найскладніша ситуація наразі у районі Вугледара.

Східний фронт залишається головним епіцентром війни. Зокрема, Бахмутський та Авдіївський напрямок, де ворог продовжує штурмові агресивні дії, завдає ударів з усіх видів ствольної артилерії, РСЗВ, танків, мінометів, - підкреслив Череватий.

За його словами, у надскладних умовах ЗСУ успішно завдають ударів у відповідь по російських загарбниках за допомогою авіації та артилерії.

Позиційні бої йдуть з певними зміщеннями підрозділів, проте захисники не дають противнику прорвати нашу оборону.

Позиційні бої йдуть з певними зміщеннями підрозділів, проте захисники не дають противнику прорвати нашу оборону.

Декілька днів поспіль там йдуть бої районі населеного пункту Павлівка, складна ситуація, продовжуються позиційні бої, така от війна "мобільна". Наші підрозділи там тримаються і не дають ворогу пройти, як і на всій лінії фронту. Але ось саме там наразі йде найбільш гаряча та інтенсивна війна, - пояснив речник ОК "Схід".

Між тим аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що українські військові продовжують успішне просування у напрямку Кремінної на Луганщині.

Наразі активні бої тривають на сході Харківської області та на заході Луганщини.

Українські війська продовжують наступ на лінії Сватово-Кремінна.

Російські джерела стверджують, що окупанти намагаються відкинути ЗСУ від траси Р-66, яка сполучає Кремінну та Сватове. Ворожі сили вважають, що підрозділи українських військ хочуть зайди до Кремінної із заходу. Проте ISW немає підтвердження цієї інформації.

Генштаб ЗСУ не коментує просування на цьому напрямку, але зазначає, що бої точаться біля кордону у Харківської області та на північному заході від Сватового.

Найінтенсивніші бої зараз йдуть у районі Бахмута. Окупанти намагаються захопити Соледар, аби просунутися до Часового Яру. Це своєю чергою, за їх думкою, допоможе заблокувати Бахмут.

Також ворог посилює штурми на лінії Авдіївка-Донецьк. ЗСУ відбили атаки ворога поблизу Первомайського, Водяного та Мар'їнки. Крім того, росіяни обстрілюють населені пункти вздовж всієї лінії фронту, зокрема Вугледар, Павлівку, Пречистівку та Водяне. Українські військові продовжують утримувати оборону та відбивати штурми ворога.

Що відбувається на півдні України 

У Херсонській області тривають бойові дії одразу за кількома напрямками.

Зокрема, ЗСУ продовжують блокувати окупантів на правому березі Дніпра.

Також бої йдуть на півночі та північному заході Херсонської області. Росіяни вдарили по звільненим населеним пунктам Хрещенівка та Білявка зі зенітних систем С-300.

Відомо, що окупанти почали частіше використовувати авіацію на півдні України. Ймовірно, це пов'язано з пошкодженою логістикою ворога, а також тим, що ЗСУ встановили вогневий контроль над головними трасами у регіоні.

Що відомо про поточні та загальні втрати армії РФ

За інформацією Генштабу ЗСУ, тільки протягом минулої доби українські військові ліквідували 840 кремлівських загарбників.

Загальні втрати російської армії від початку повномасштабної війни складають:

  • особового складу - близько 74 тис 840 (+840);

  • танків - 2 тис 750 (+16);

  • бойових броньованих машин - 5 тис 580 (+28);

  • артилерійських систем - 1 тис 772 (+17);

  • РСЗВ - 391 (+1);

  • засоби ППО - 201 (+3);

  • літаків - 277 (+0);

  • вертольотів - 258 (+0);

  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 1 тис 450 (+8);

  • крилаті ракети - 397 (+0);

  • кораблі/катери - 16 (+0);

  • автомобільної техніки та автоцистерн - 4 тис 174 (+12);

  • спеціальна техніка - 155 (+0).

Зазначається, що найбільших втрат протягом доби кремлівська загарбницька армія зазнала в результаті невдалих спроб наступу в районі Бахмуту та Авдіївки, а також у напрямку Лиману.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?