У Гонтаревої знайшли пояснення березневому росту цін
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Гонтаревої знайшли пояснення березневому росту цін

У Гонтаревої знайшли пояснення березневому росту цін

Національний банк України пояснює базову інфляцію 1,9% в березні зростанням цін на одяг і взуття.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу НБУ.
"У березні 2016 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 20,9% в порівнянні з 32,7% в лютому. У місячному обчисленні зростання споживчих цін склало 1,0%. Фактичний рівень споживчої інфляції в березні відповідав очікуванням Національного банку", - йдеться в повідомленні.
Водночас зміна інфляції як в річному, так і в місячному вимірі в розрізі основних компонентів відхилялася від оцінок регулятора. Зокрема, базова інфляція склала в березні 1,9% місяць до місяця. Такий рівень перевищує очікування НБУ на цей місяць. Це в основному пояснюється динамікою цін на одяг і взуття. У березні 2016 року вони подорожчали на 10,7% в порівнянні з лютим в зв'язку з надходженням у продаж товарів нових колекцій.
У свою чергу зниження цін на сирі продукти харчування на 1,4% м/м виявилося більш глибоким, ніж очікували фахівці Нацбанку.
Овочі борщового набору (картопля, цибуля, капуста, морква і буряк), яйця, м'ясо, і м'ясопродукти подешевшали відповідно до оцінок НБУ. Водночас ціни на банани і помідори знизилися більше, ніж очікувалося.
Ціни і тарифи, що регулюються адміністративно, зросли на 2,1% м/м, що було близько до оцінок Нацбанку. Це перш за все пов'язано з плановим підвищенням тарифів на електроенергію для населення (на 25,2% з 1 березня 2016 року) і акцизів на алкогольні напої.
У НБУ заявили, що очікують зниження рівня річної інфляції.
"Зараз зросла ймовірність, що інфляція в 2016 році буде нижчим прогнозу Національного банку (12,0%). Однак більшість чинників, які зумовили інфляцію нижче прогнозу в I кварталі, мають короткостроковий характер, і з високою ймовірністю їх вплив може змінитися на протилежний впродовж наступних кварталів", - відзначили в Нацбанку.
Головним чином відхилення від прогнозних оцінок пояснюється збільшенням пропозиції сирих продовольчих товарів, що обумовлено скороченням експортних можливостей для вітчизняних виробників. Як наслідок, ціни на сирі продукти харчування за квартал підвищилися всього на 0,2% в порівнянні з прогнозованим зростанням на 7,6%.
Нагадаємо,  у вересні минулого року в НБУ вже пояснювали повернення до інфляції сезонним збільшенням цін на взуття і одяг.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?