У християн розпочався Страсний тиждень: головні традиції Великого понеділка
Категорія
Культура
Дата публікації

У християн розпочався Страсний тиждень: головні традиції Великого понеділка

У християн розпочався Страсний тиждень: головні традиції Великого понеділка
Джерело:  online.ua

У християн почався Страсний тиждень, що передує святу Воскресіння Господнього – Великодню.
Першим днем Страсної седмиці є Великий понеділок – в цей день прийнято прибирати будинок: фарбувати, мити, чистити.
У старі часи цей день для жінок починався зі сходом сонця: матері будили своїх дочок і жінки починали господарювати – мили лави, стіл, двері, чистили вікна, а після обіду йшли на город, щоб до Чистого четверга було посіяно все необхідне, нагадує ONLINE.UA з посиланням на 112.ua.
У Великий понеділок Страсного тижня християни згадують євангельську розповідь про те, як Ісус прокляв фігове дерево, вкрите зеленим листям, але зовсім безплідне, яке засохло на очах у його супутників.
Читайте також: Мракобісся на службі у Путіна: на чому базується гібридна війна Кремля
Це диво також має важливе моральне значення і для кожної людини: в кожну мить чоловік повинен бути готовий до зустрічі з Богом, щоб не опинитися духовно порожнім і марним.
В цей же день Церква згадує і старозавітного праведника Йосипа Прекрасного, який за чистоту у своєму житті зазнав багато страждань: був проданий братами, засуджений дружиною царедворця і ув'язнений в темницю. Однак, у всіх лихах Господь рятував його.
Зрештою, Йосип, ставши радником фараона, сам врятував прощенных їм братів і батька від голодної смерті. У цьому він став прообразом Христа, котрий потерпав від людей і був розіп'ятий ними, але переміг смерть і дарував спасіння людському роду.
За церковними традиціями, у Великий понеділок заборонені всякі чвари, лихослів'я і нечисті помисли.
З їжі можна хліб, овочі і фрукти, але, за негласним правилом, багато православні проводять цей день в строгому посту, без їжі і води.
Вважається також, що у Великий понеділок грішно співати і танцювати.
Зазначимо, що протягом Страсного тижня християни згадують Таємну Вечерю, переказ Ісуса Христа суду, його розп'яття і поховання.
У християнстві всі дні Страсного тижня звуться "Великих" — Великий понеділок, Великий вівторок.
Як повідомляв ONLINE.UA, перед Великоднем у центрі Києва відкрився фестиваль крашанок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?