У хворих на COVID-19 виявили патологічну аномалію
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У хворих на COVID-19 виявили патологічну аномалію

У хворих на COVID-19 виявили патологічну аномалію
Джерело:  online.ua

Дослідники виявили в легенях людей, які тривалий час хворіли на COVID-19, аномалію, що може пояснювати, чому після одужання багато-хто ще довгий час страждає через задишку.

Джерело:  The Guardian

Вчені виявили причину одного з найбільш довготривалих наслідків COVID-19

За результатами дослідження, у якому прийняли участь 36 пацієнтів, що довго хворіли на COVID-19, була допущена висока ймовірність того, що коронавірусна інфекція може спричинити мікроскопічні ушкодшення легень, які неможливо виявити за допомогою звичайних тестів.

Через задишку страждають більшість людей, що до цього тривалий час хворіли на COVID-19, але науковці не мали відповіді, чи пов'язано це з іншими факторами, такими як зміна характеру дихання, втома або щось інше.

Доктор Емілі Фрейзер, що виступає консультантом у лікарнях Оксфорду, та співавтор дослідження, отримані результати можуть слугувати доказом того, що COVID-19 може викликати патології у легенях та порушувати їх основні функції.

Це перше дослідження, що демонструє аномалії легенів [у людей із тривалим перебігом COVID], у яких спостерігається задишка. Це дійсно передбачає, що вірус викликає якісь стійкі аномалії у мікроструктурі легень або у легеневій судинній мережі, - зазначила Фрейзер.

За її словами, потрібні додаткові дослідження щоб прояснити та підтвердити картину клінічних порушень, у тому числі, відхилень, які пов'язані з задишкою.

фото - Flickr.com

Клінічний старший викладач Королівського коледжу Лондона Клер Стівс підкреслила, що результати дослідження мають бути цікаві всім, хто наразі страждає від тривалої задишки після COVID-19.

Вони припускають, що ефективність легень у виконанні того, для чого вони призначені - в обміні вуглекислого газу та кисню - може бути порушена, навіть якщо структура легень здається нормальною. І якщо так, то наскільки вони пояснюють і якими є наслідки з погляду потенційних методів лікування, - повідомила спеціаліст.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?