У Кабміні нарешті відповіли, хто блокує зміну закону про люстрацію
Категорія
Україна
Дата публікації

У Кабміні нарешті відповіли, хто блокує зміну закону про люстрацію

У Кабміні нарешті відповіли, хто блокує зміну закону про люстрацію
Джерело:  РБК Україна

Український уряд мав намір розглянути законопроєкт про зміни в закон про люстрацію ще 1 липня 2020 року, проте тоді його повернули на доопрацювання. Причиною затримки в Міністерстві юстиції назвали позицію деяких народних обранців. В першу чергу, йдеться про тих депутатів, які вкрай неоднозначно ставляться до питання люстрації. Заступник міністра юстиції, Уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина звернув увагу українців на те, що є нардепи, які взагалі не сприймають скасування люстрації. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  "РБК-Україна".

"А інші хочуть, щоб її скасували повністю. І такий більш-менш врівноважений документ, який виконує рішення ЄСПЛ, але не скасовує люстрацію повністю, призводить саме до такої реакції – несприйняття", – пояснив представник українського уряду.

Варто нагадати про те, що раніше глава держави Володимир Зеленський заявив, що в Україні є люди, яким не можна скасовувати люстрацію. Водночас остаточне рішення щодо закону про люстрацію – за українським судом.Також нещодавно спікер Ради Дмитро Разумков публічно визнав, що не підтримує люстрацію в Україні. Він поскаржився на те, що під люстрацію потрапила значна кількість людей, які були ефективні і "не були замазані в гучних скандалах". Політик переконаний, що тих політиків, які були замішані у корупції, потрібно садити, а не звільняти. За словами глави ВРУ, відповідальність повинна бути персональною.Як уже згадувалося раніше, Європейський суд з прав людини понад рік тому ухвалив перше рішення в частині законності української люстрації. Що важливо розуміти, вже тоді ЄСПЛ розкритикував окремі положення закону про очищення влади та присудив моральну компенсацію по 5 тисяч євро першим п'ятьом позивачам. Український уряд робив все можливе, щоб оскаржити це рішення у Великій палаті ЄСПЛ, однак йому не вдалося це зробити — в кінці лютого поточного року воно набрало чинності.Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 18 грудня офіційно стало відомо, що довгоочікуване засідання Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі "Україна і Нідерланди проти Російської Федерації", яка стосується подій на окупованому Донбасі, уже призначили на 15 вересня 2021 року. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?