У Кабміні оприлюднили умови угоди про ЗВТ з Туреччиною
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Кабміні оприлюднили умови угоди про ЗВТ з Туреччиною

У Кабміні оприлюднили умови угоди про ЗВТ з Туреччиною
Джерело:  online.ua

У четвер, 3 лютого, до України прибуде президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган щоб під час зустрічі із головою держави Володимиром Зеленським підписати угоду про Зону вільної торгівлі.

Джерело: Facebook-сторінка віцепрем'єр-міністра економіки Юлії Свириденко

Що Україна отримає від підписання ЗВТ з Туреччиною 

Зокрема, Свириденко підкреслила, що через відсутність ЗВТ з Туреччиною Україна не могла повністю позбавитись від радянської структури у сфері зовнішньої економіки та застарілих логістичних і виробничих ланцюжків.

Однак підписання даної угоди відкриває перед нашою країною нові економічні та геополітичні можливості.

Угода про ЗВТ стане імпульсом до нарощування виробничої кооперації, взаємних інвестицій і товарообігу. Для цього Туреччина обнулює мита на 10 337 товарних позицій - 95% від загальної кількості товарів, які експортує Україна. Ще на 1 тис 348 видів продукції будуть діяти тарифні квоти або зменшення мит, - повідомила Свириденко.

Вона також зазначила, що підписання угоди відкриє можливість для створення нових робочих місць у сфері експорту. За оцінками Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, розширення економічних відносин з Туреччиною дасть +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств. Загалом товарообіг може зрости на 38%.

Українські виробники задовольнять попит на турецьку сировину. Вироблений з неї товар буде вважатися українським і зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн відповідно до сертифікату EUR1. Зараз завдяки Угоді всі дружні країни Чорноморського басейну – Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія, Туреччина та Україна – будуть поєднані угодами про вільну торгівлю зі спільними правилами. Саме тому документ має величезне значення для всього регіону, - підкреслила віцепрем'єр-міністр.

Про що Зеленський буде говорити з Ердоганом

 Офіційна зустріч президента України Володимира Зеленського із турецьким лідером розпочнеться у 13:00.

У рамках візита Ердогана планується підписати 12 двосторонніх угод у сфері торгівлі.

Президенти обсудять співпрацю у військові сфері, зокрема, перспективи будівництва в Україні підприємства з виробництва турецьких беспілотників Bayraktar.

Зеленський та Ердоган також планують обговорити російську загрозу і ймовірне вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?