У Кабміні остаточно визначилися з введенням повного локдауну в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

У Кабміні остаточно визначилися з введенням повного локдауну в Україні

У Кабміні остаточно визначилися з введенням повного локдауну в Україні
Джерело:  online.ua

Ситуація з поширенням коронавіруса в Україні критична, тому виник ризик введення нового тотального карантину в Україні, аналогічного тому, який діяв навесні на початку пандемії. Це питання вже піднімав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на нараді з мерами міст. В Офісі президента України підтвердили, що владі доведеться ввести повний локдаун в Україні, якщо не вдасться знизити кількість захворювань за рахунок карантину вихідного дня. У свою чергу міністр охорони здоров'я Маским Степанов зазначив, що повний локдаун в Україні можуть ввести, коли буде по 30 тисяч нових хворих на добу протягом декількох днів поспіль, хоча ще місяць тому він називав катастрофічною для медичної системи країни добову захворюваність в 20 тисяч. Коли можуть ввести піднято локдаун в Україні, повідомляє ONLINE.UA.

Повний локдаун в Україні - коли можуть ввести тотальний карантин

За словами мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, уряд розглядає два сценарії для запуску тотального карантину в Україні:

  • оптимістичний - повний локдаун введуть 20-25 грудень;

  • песимістичний - тотальний карантин почнеться 10-15 грудня.

Жорсткі обмеження планують ввести на кілька тижнів, але чіткої вказівки термінів поки немає.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко підтвердив, що в Україні дійсно можуть ввести повний локдаун. Він нагадав, що введення карантину вихідного дня наразі є єдиним шансом, щоб уникнути тотального карантину. При цьому Тимошенко додав, що варіант "новорічного локдауна" розглядається у всіх країнах Європи, але говорити про його введення в Україні поки рано.

"Зараз ситуація дійсно критична. Ми повертаємося до того, звідки ми починали. Якщо ми не будемо дотримуватися карантину вихідного дня і усіх правил, ми дійсно можемо повернутися до локдауну. Ми хочемо припинити зростання кількості захворювань кожен день, стабілізувати ситуацію, якщо вдасться, то знизити кількість захворювань. Поки ми стабілізуємо ситуацію - йде карантин вихідного дня ", - пояснив Тимошенко позицію ОПУ.

Степанов в свою чергу заявив, що МОЗ вимагатиме ввести повний локдаун, коли щодня в Україні фіксуватимуть по 30 тисяч нових хворих.

"Якщо буде загроза повногу локдауну медичної системи, ми будемо наполягати на тому, що треба вводити більш жорсткий карантин. Для нас головне - це кількість людей, які госпіталізуються. Якщо говорити про відсоток хворих, що потрапляють до лікарні, я думаю, що це вже близько більше 30 тисяч на добу в певному періоді. Тоді це може викликати серйозні проблеми по навантаженню на медичну систему ", - підкреслив він.

Важливо відзначити, що раніше Степанов пояснював, що з точки зору епідеміології, найкращим варіантом для запобігання поширенню коронавіруса в Україні було б введення тритижневого локдауну. Але ввести повний локдаун, за словами глави МОЗ, українська влада поки не може, так як це призведе до незворотних економічних наслідків.

Про те, що план щодо запровадження повного локдауну в Україні дійсно розробляється, повідомив і прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Ніякої конкретної дати введення тотального карантину поки немає - про локдаун, за словами глави уряду, почали говорити зараз, щоб вся країна розуміла його необхідність.

"Такий план дійсно розробляється, але це план Б, якщо не спрацює карантин вихідного дня. Ми почали публічне обговорення цього плану Б, щоб вся країна розуміла його. Йдуть щоденні консультації з епідеміологами і інфекціоністами. Аналізується ситуація по кожному регіону", - пояснив Шмигаль.

Введення повного локдауну в Україні - що рекомендують експерти

Експерти Київської школи економіки закликають владу негайно ввести повний локдаун в Україні. За їхніми прогнозами, жорсткий карантин дозволить скоротити кількість смертей від коронавіруса до кінця року до 17 тисяч людей. В іншому випадку, за їхніми словами, в Україні помруть 33 тисячі людей, а навіть якщо карантин вихідного дня виявиться ефективним, то кількість летальних випадків все одно наблизиться до 26 тисяч.

У свою чергу лікар-інфекціоніст Андрій Алферов вважає безглуздим введення карантину вихідного дня. На його думку, тільки тотальний карантин може знизити навантаження на систему охорони здоров'я, при чому не миттєво, а тільки через кілька тижнів. Алферов також висловив думку, що відразу ж після появи вакцин скасовувати карантин не можна.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що кількість хворих в Україні 21 листопада знову рекордно зросла - за останню добу в країні підтвердили 14580 нових випадків зараження. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 612 665 осіб, з них 10813 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстровано в Запорізькій, Київській, Сумській, Дніпропетровській областях та в Києві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?