У Києві розпочався саміт Кримської платформи
Категорія
Україна
Дата публікації

У Києві розпочався саміт Кримської платформи

У Києві розпочався саміт Кримської платформи
Джерело:  online.ua

У Києві 23 серпня розпочався саміт Кримської платформи, в якому приймають участь представники близько 60 країн світу.

Джерело: саміт Кримської платформи

Як проходить саміт Кримської платформи в Києві

Зазначається, що у саміті беруть участь лідери європейських країн, США, Азії, Латинської Америки та Африки, а також Єврокомісії та Ради Європи, НАТО та Меджлісу кримськотатарського народу.

Під час саміту обговорюватимуться питання тимчасової окупації півострову РФ на тлі продовження повномасштабної зброїної агресії кремлівської окупаційної армії проти України.

Учасники саміту також обговорюватимуть спільні зусилля з відновлення безпеки і стабільності в регіоні Чорного і Азовського морів.

  • подальші кроки у відповідь на порушення Росією прав людини і міжнародного гуманітарного права в Криму, зокрема, щодо етнічних українців і кримських татар;

  • посилення політики невизнання будь-якої зміни міжнародно-правового статусу Криму;

  • ефективність санкцій, їх посилення та запобігання обходу.

Зокрема, під час виступу на відкритті саміту президент України Володимир Зеленський зазначив, що деградація кремлівської влади почалась під захоплення нею Криму.

Голова держави зауважив, що наразі ця деградація продовжується у вигляді зброїної агресії проти України, ракетного терору українських міст та населених пунктів, а також військових злочинів проти українського народу.

Деградація Росії почалась з захоплення Криму, з терору проти кримськотатарського народу, корінного народу Криму, з репресій за релігійною ознакою, які стали чи не найбільш масштабними релігійними гоніннями в Європі у 21 столітті проти кримської мусульманської громади. Були вигнання усіх людей, хто говорив, що Крим це Україна, хто не боявся захищати українську культуру, свободу в Криму і вбивства і катування ми все це бачили, - підкреслив голова держави.

За його словами, окупанти почали робити це в Криму з перших тижнів після його ганебного захоплення.

Масований терор після 24 лютого став логічним завершенням цієї деградації держави, яку ще не так давно запрошували за стіл з Великою сімкою і яка тепер змагається за першість з найбільш жорстокими режимами минулого, що відповідальні за геноцид, загарбницькі дії і депортації, - наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що Крим завжди буде українським і Україна поверне контроль над півостровом.

Відновлення Україною контролю над Кримом стане історичним антивоєнним кроком в Європі. І це поверне безпеку і дасть справедливість, реінтегрує Крим в сучасний світ і це дозволить кожному з учасників Кримської платформи сказати своїм дітям, близьким, рідним, що вони можуть пишатися нами саме як миротворцями, - зазначив Зеленський.

Президент підкреслив, що для України Крим - це не просто якась територія, не "фішка" в геополітичній грі як для країни терориста.

Для України Крим - це частина нашого народу, нашого суспільства, спільнота людей, яким ми гарантуємо свободу і повернемо сучасність. Крим був і є Україною і після деокупації разом з нашою державою стане частиною Євросоюзу я в цьому впевнений, - наголосив Зеленський.

Він додав, що тільки Україна здатна зв’язати Сімферополь з Берліном, а Ялту - з Неаполем.

За словами Зеленського, мовчання багатьох країн після анексії РФ Криму стало однією з причин нинішнього повномасштабного вторгнення в Україну.

Ми вдячні, що багато хто в світі не мовчав про все це, багато протидіяли постійно, допомагали нам, боролися. Але, в той же час, багато промовчали і це правда, намагалися не помічати, що відбувалося в Криму. І це стало однією з ключових причин, на мою думку, всього, що відбувається зараз в Україні та світі, - заявив президент.

При цьому президент зазначив, що важливо пам'ятати про тих, хто чинить опір і захищає свободу в Криму донині.

Зі свого боку президент Польщі Анджей Дуда під час виступу на саміті закликав повністю ліквідувати російський газогін "Північний потік-2".

Я хотів би нагадати, що "Північний потік-2" почав діяти після захоплення Криму, немає повороту до звичайного бізнесу з Росією, немає повороту до таких зв'язків коли вона воює проти України, окупує її території. Зміна політики на Заході це не просто припинення "Північного потоку-2", але також цілковита його ліквідація, демонтаж, - підкреслив Дуда.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?