У Косово звинуватили ПВК Вагнер у допомозі Сербії в підготовці нападу
Категорія
Світ
Дата публікації

У Косово звинуватили ПВК Вагнер у допомозі Сербії в підготовці нападу

У Косово звинуватили ПВК Вагнер у допомозі Сербії в підготовці нападу
Джерело:  online.ua

За словами президентки Косова Вйоси Османі, найманці з російської ПВК Вагнер допомогають сербським воєнізованим формуванням у контрабанді зброї та військової форми без розпізнавальних знаків до Косова.

Джерело:  The Telegraph

Що відомо про участь найманців з Вагнера у підготовці Сербії до нападу на Косово 

Османі зазначила, секретна операція покликана закласти основу для можливого гібридного нападу Сербії з метою захоплення косовської території.

Вони привозять зброю і форму, але формально не є частиною сербської армії. Сербія хоче досягти своїх цілей, не називаючи це військовою операцією. Підготувати ситуацію для можливої анексії - не за допомогою традиційної військової операції, а за допомогою гібридної атаки, - підкреслює Османі.

Ймовірні приготування Сербії мають паралелі з анексією Криму Росією 2014 року, коли російські солдати у формі без знаків розрізнення, прозвані "зеленими чоловічками", підготували ґрунт для захоплення півострова.

Османі заявила, що Белград продовжує нагнітати напруженість у регіоні у співпраці з російською групою "Вагнер", яка нещодавно почала розміщувати оголошення про найняття сербських новобранців для участі у війні в Україні.

За словами президентки Косова,  таємна стратегія контрабанди зброї для передбачуваної анексії здійснюється принаймні впродовж шести місяців, і "в точності" збігається з тією, яку використовував Владімір Путін у Криму дев'ять років тому.

Якщо ви подивитеся на те, що Путін зробив у 2014 році, то це повна копія, це та ж сама програма дій. Спочатку він використовував росіян, які там жили, потім він створював всілякі операції під фальшивим прапором, а потім послав ці воєнізовані групи. Є чіткі докази того, що сербські воєнізовані групи планували й організовували це (з Вагнером). Скільки їх було на кордоні або всередині (території Косова), це питання, яке ще розслідується, - зазначає Османі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?