У Кремля зараз є дві мети на Донбасі - військовий експерт
Категорія
Україна
Дата публікації

У Кремля зараз є дві мети на Донбасі - військовий експерт

У Кремля зараз є дві мети на Донбасі - військовий експерт
Джерело:  online.ua

Про те, чому останнім часом зросли втрати українських військових, дві політичні цілі, які Кремль переслідує нинішніми

боями на Донбасі, причини, через які Україна не завжди дає адекватну відповідь агресорові, і завдання, які потрібно ставити перед ЗСУ, в інтерв'ю ОNLINE.UA розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.


- З чим пов'язане збільшення числа втрат серед бійців ЗСУ протягом тижня?


- Ворог використовує заборонену Мінськими домовленостями артилерію. Також снайперську і стрілецьку зброю. З одного боку, в цьому немає нічого такого вже принципово нового. Водночас зараз відбувається активізація російських військ на непідконтрольній Україні території. Це пов'язано або зі злагодженням їх дій, або з бажанням збільшити тиск на українську сторону. Як наслідок - збільшення втрат.


- Що Україна може зробити для ведення ефективної контрбатарейної роботи? Нещодавно всі ЗМІ писали про

американські контрбатарейні радари. Як і коли вони, теоретично, можуть допомогти нашим воїнам?


- Теоретично, за сьогоднішніх умов, радари в зоні АТО на зменшення наших втрат істотно не вплинуть. Якби ми після виявлення батарей противника їх знищували - це одне. Зараз ми цього не робимо. Сьогодні бойові дії можна назвати де-факто односторонніми, що деморалізує армію. Я не бачу, яким чином ви хочете (в питанні, - ОNLINE.UA) поєднати радари з цим процесом (контрбатарейної боротьби, - ONLINE.UA).



Сергій Згурець. Фото: Facebook


- З чим пов'язане збільшення кількості взятих в полон російських бойовиків?


- Важко сказати напевно. Думаю, це два боки однієї медалі. З одного боку, російські підрозділи поводяться більш активно. Це вимагає великих ротацій і кількості бійців. Це, в свою чергу, веде до більшої кількості полонених. Саме ж захоплення росіян є ще одним підтвердженням того, що загальне керівництво бойовими діями ведеться Москвою.


- Які, на ваш погляд, політичні цілі Москви?


- Зараз вони намагаються проштовхнути вибори на Донбасі і не допустити передачі кордону під контроль України. Ситуація патова, тому треба міняти підхід української сторони.



- Що ви маєте на увазі?


- Потрібно формулювати наші кінцеві цілі в цій війні. А вже від них відштовхуватися і ставити конкретні завдання перед ЗСУ.


- Може, деморалізація армії і суспільства і є цілями Путіна?


- Деморалізація - стандартна мета в будь-якій війні, гібридній чи ні. Якщо важка російська артилерія діє безкарно, то це - гнітючий фактор. Українська сторона повинна давати адекватну військову відповідь і проводити пропагандистську роботу, щоб було зрозуміло, що ми справді ведемо війну за наші законні інтереси. За останній час, на мій погляд, ці прості категоріальні речі стали досить розмитими.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?