У Латвії звинуватили Росію в переписуванні історії: з'явилася істерична реакція Москви
Категорія
Світ
Дата публікації

У Латвії звинуватили Росію в переписуванні історії: з'явилася істерична реакція Москви

У Латвії звинуватили Росію в переписуванні історії: з'явилася істерична реакція Москви
Джерело:  online.ua

Латвійська влада виступила проти святкового салюту, який планується в Москві 13 жовтня в честь 75-річчя визволення Риги від німецько-фашистських загарбників. У Ризі нагадали Москві та світу, що для Латвії це "звільнення" означало ще один 50-річний період радянської окупації. У МЗС Росії як завжди з істерикою відреагували на звинувачення. Там заявили, що Латвія досі перебуває під окупацією, передає ONLINE.UA з посиланням на РБК.

У заяві латвійського МЗС говориться, що майбутнє святкування в Москві є "недружнім кроком". Там звинуватили російську сторону в "переписуванні історії" і нагадали, що незалежність країни настала не в 1944 році, а на 50 років пізніше, коли завершилася радянська окупація країни, яку в усьому світі визнали незаконною.

"Вітаючи розгром фашизму, ми нагадуємо світу, що для Латвії, Литви та Естонії відновлення свободи і незалежності відбулося неповними 50 роками пізніше, бо входження Червоної армії означало відновлення радянської окупації", - йдеться в повідомленні МЗС Латвії.

На ці звинувачення істерично відреагували в Москві. Зокрема, офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Латвія втратила свій економічний, військовий та гуманітарний суверенітет через розміщення сил НАТО в країні.

"Якби МЗС Латвії цінувало свободу, то не заохочувало би розміщення на території своєї країни іноземних військових контингентів. Латвія витрачає 2% свого ВВП на розміщення сил НАТО в країні, але з огляду на, що в НАТО Рига не вирішує зовсім нічого, це можна назвати платою за окупацію", - заявила Захарова.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МЗС Латвії Едгар Рінкевичс назвав істеричною реакцію російського сенатора Олексія Пушкова на його слова про радянську окупацію Латвії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?