У мережі обговорюють скандал з могилою відомого українця в Чехії: з'явилася реакція Порошенка
Категорія
Культура
Дата публікації

У мережі обговорюють скандал з могилою відомого українця в Чехії: з'явилася реакція Порошенка

У мережі обговорюють скандал з могилою відомого українця в Чехії: з'явилася реакція Порошенка
Джерело:  online.ua

Після ексгумації останків відомого українського письменника і поета Олександра Олеся на кладовищі в столиці Чехії, Празі, в мережі розгорівся справжній скандал, а президент України Петро Порошенко доручив дипломатам вивчити можливість перепоховання праху на українській землі.
Про це повідомляє ONLINE.UA.
Нагадаємо, що скандал розгорівся після того, як останки українця, похованого на Ольшанському цвинтарі, примусово ексгумували, а в його могилі збираються поховати іншу людину.
У соцмережах обурюються цим рішенням і пропонують різні варіанти вирішення скандалу.

Читайте також: В Черкасах поглумилися над пам'ятником Бандері і Шухевичу: з'явилося фото







Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ вивчити питання перепоховання Олеся в Україні, повідомив прес-секретар глави держави, передає "

Інтерфакс-Україна

".


"Президент України доручив Міністерству закордонних справ терміново втрутитися в ситуацію з похованням відомого українського письменника Олександра Олеся в Чехії, а також зв'язатися з його родичами з приводу вивчення питання перепоховання його в Україні", - заявив він.



Читайте також

:

П

ам'ятаємо про лицарів мережу вразило фото козацької могили на Чернігівщині


У свою чергу, в дипломатичному відомстві запевнили, що вживають заходів для збереження і подальшого перепоховання останків поета і його дружини.


МЗС нагадав, що на місці знаходження могили Олеся був похований виходець з України Володимир Михайлишин, який до недавніх пір платив необхідну ренту, а після його смерті син Михайлішина, як законний спадкоємець, прийняв рішення про поховання батька в цьому ж місці.


"За втручання посольства України останки Олександра Олеся і дружини були переміщені в депозитарій кладовища до моменту рішення родичів Олександра Олеся, які проживають в Канаді, про місце захоронення останків. Після відповідного рішення посольство України в Празі вживатиме всіх заходів для належного перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини", - йдеться в повідомленні.


Також дипломати запевнили, що МЗС України тримає питання перепоховання Олеся на особливому контролі.


Тим часом, за даними

Радіо Свобода

, громадянин Чехії, заради якого ексгумували тіло Олександра Олеся, не хотів бути похований на місці могили українського поета, заявила другий секретар посольства України в Чехії Тетяна Горупович з посиланням на слова родичів похованого.


"Нам стало відомо про це вчора. Розуміючи етичний аспект справи і що Олександр Олесь - відома в Україні людина, ми намагалися зв'язатися з Романом Михайлишиним, щоб знайти інші шляхи вирішення цієї ситуації. Поки що на зв'язок з ним вийти не вдалося, а от родичів Володимира Михайлішина ми дізналися, що він мав проплаченою іншу могилу і не хотів бути похованим на місці могили Олександра Олеся", - заявила дипломат.


Як повідомляв ONLINE.UA,

останки Олександра Олеся, який помер в 1944 році і був похований в Чехії, були примусово ексгумовані 3 січня

.


За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі в розмірі приблизно 20 тисяч чеських крон (20 тис. грн) за 10 років.


До недавнього часу ренту за могилу платив за власною ініціативою громадянин Чехії, виходець з України Володимир Михайлишин, однак недавно він помер і тепер його син хоче поховати батька на могилі письменника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?