У Меркель остаточно визначилися, як покарати Путіна за отруєння Навального
Категорія
Політика
Дата публікації

У Меркель остаточно визначилися, як покарати Путіна за отруєння Навального

У Меркель остаточно визначилися, як покарати Путіна за отруєння Навального
Джерело:  online.ua

Євросоюз ще остаточно не визначився щодо покарання президента Росії Володимира Путіна і його соратників за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. У МЗС Німеччини переконані, що Путіну не вдасться уникнути покарання, так як Євросоюз неминуче введе нові санкції проти Росії, якщо експерти Організації по забороні хімічної зброї підтвердять, що Навального отруїли бойовою отрутою "Новачок". Однак, скандальний газопровід "Північний потік-2" в Берліні не мають наміру блокувати. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас вважає, що такий спосіб впливу на Росію матиме "негативний ефект" для всієї Європи. Про це Маас заявив в інтерв'ю T-online, передає ONLINE.UA.

"Якщо висновки німецької, шведської і французької лабораторій підтвердять в ОЗХЗ, то тоді ЄС дасть чітку відповідь на отруєння Навального. Я впевнений, що в такому випадку санкцій не вдасться уникнути. Санкції завжди повинні бути спрямованими і пропорційними, але таке злісне порушення Конвенції про заборону хімічної зброї не може залишитися без відповіді. З цим всередині Європи ми згодні", - заявив Маас.

При цьому Маас застеріг ЄС від блокування будівництва Північного потоку-2 в рамках покарання Росія за отруєння Навального. Він зазначив, що в будівництві газопроводу бере участь понад 100 європейських компаній, і більше половини з них - німецькі, тому багато європейських робочих постраждають від заморожування проекту.

Важливо нагадати, що в Євросоюзі, де раніше захищали російський газопровід від американських санкцій, раптово змінили свою позицію - Брюссель відмовився вирішувати долю "Північного потоку 2", поклавши відповідальність за нього на Німеччину. В уряді Німеччини задумалися про його блокування. На такі рішучі заходи проти Росії в Берліні зважилися піти у відповідь на отруєння російського опозиціонера Олексія Навального бойовою отрутою "Новачок". Глава МЗС ФРН Гайко Маас раніше визнавав, що загроза зупинити проект існує, а канцлерка Німеччини Ангела Меркель підтверджувала його слова.

Європейський парламент після цього затвердив резолюцію про отруєння Навального, закликавши знайти і заморозити європейські активи фігурантів злочину проти опозиційного політика. Це рішення підтримали 532 євродепутати, 84 висловилися проти, 72 утрималися. У резолюції політики запропонували створити санкційний механізм, який би дозволив збір інформації та заморозку європейських активів корумпованих осіб, що фігурують в розслідуваннях Фонду боротьби з корупцією Навального. Крім того, ЄП закликав знищити останній козир Путіна - Північний потік-2.

Нагадаємо, 2 вересня німецька влада заявила, що Навального отруїли "Новачком". Сліди нервового агента в організмі опозиціонера виявили в спеціальній лабораторії Бундесверу. Меркель тоді зазначила, що не сумнівається в тому, що Олексія Навального отруїли, тому як намагалися змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні питання" від уряду Росії. У Меркель переконані, що бойову отруту такого типу могли створити тільки в державній лабораторії і вона могла бути доступною тільки спецслужбам. Експерти Бундесверу вважають, що Навальний мав померти в літаку, але врятувало його те, що пілоти екстрено посадили літак, а в Омську медики дали йому антидот - атропін.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін прийняв нове рішення щодо Білорусі, щоб підтримати Олександра Лукашенка, який таємно оголосив себе президентом, хоча його легітимність не визнають країни ЄС, Великобританія, Канада, США і Україна. У Кремлі вирішили підтримати Лукашенко шляхом антиєвропейських санкцій - Росія приєдналася до санкцій Білорусі проти ЄС, правда, хто потрапив під обмеження невідомо, так як ні Мінськ, ні Москва не оприлюднили список.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?