У Меркель порадили "особливий статус" для ще одного замороженого конфлікту
Категорія
Світ
Дата публікації

У Меркель порадили "особливий статус" для ще одного замороженого конфлікту

У Меркель порадили "особливий статус" для ще одного замороженого конфлікту

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

запропонував надати Придністров'ю особливий статус при дотриманні територіальної цілісності і суверенітету Молдови і таким чином врегулювати заморожений конфлікт.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Deutsche Welle.


Політик, зокрема, запропонував вирішити проблему визнання виданих в Придністров'ї дипломів та інших документів про освіту, а також реєстраційних номерів придністровських автомобілів, щоб вони могли виїжджати за кордон. Він також висловився за відновлення руху через закриті досі мости через Дністер, відновлення телефонного зв'язку між двома берегами Дністра та забезпечення функціонування молдавських шкіл у Придністров'ї.


"Ми реалістично дивимося на речі. Придністровському конфлікту понад 20 років, за весь цей час накопичилося безліч проблем. Ми розуміємо, що ці проблеми не вирішити з сьогодні на завтра. Але потрібно починати з невеликих завдань", - сказав Штайнмаєр.


Разом з тим влада Молдови збирається пропрацювати питання про статус Придністровського регіону. З відповідною заявою виступив прем'єр країни Павло Філіп.


"Кишинів розробляє концепцію юридичного статусу Придністровського регіону в складі Молдови. Ми можемо досягти прогресу, за умови конструктивного підходу з боку Кишинева і Тирасполя", - сказав він.


Нагадаємо, питання надання окупованим Росією і проросійськими бойовиками районам Донбасу "особливого статусу" є одним з найболючіших і періодично обговорюється в Україні. У Мінських угодах було прописано ухвалення Україною Закону про "особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей". У схваленому Радою законі передбачається надання цим територіям особливого статусу на 3 роки.


Раніше

в невизнаному Придністров'ї запровадили кримінальне покарання за "заперечення або спотворення позитивної ролі Росії" в підтриманні миру на Дністрі

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?