У МОЗ пояснили українцям, як і де здавати тест на коронавірус при поверненні з-за кордону
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ пояснили українцям, як і де здавати тест на коронавірус при поверненні з-за кордону

У МОЗ пояснили українцям, як і де здавати тест на коронавірус при поверненні з-за кордону
Джерело:  online.ua

В Україні діють чіткі правила, які стосуються українців, що повертаються додому з-за кордону. При в'їзді в Україну їх країн червоної зони (їх список щотижня оновлює МОЗ) людина зобов'язана пройти двотижневу самоізоляцію, яку можна достроково завершити шляхом здачі тесту на коронавірус. Повертаючись в Україну з країн зеленої зони, ніяких обмежень і тестувань не передбачено. У МОЗ вирішили нагадати українцям, як і де здавати тест на коронавірус при поверненні з-за кордону, так як люди почали скаржитися на те, що їх примушують проходити платні тести при в'їзді в Україну. Заступник міністра охорони здоров'я Ярослав Кучер нагадав, що українці не зобов'язані проходити примусове тестування для того, щоб повернутися в нашу країну. Про це він заявив на брифінгу 18 листопада, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кабміну.

Кучер пояснив, що в контакт-центр МОЗ поскаржилися, що в одному з аеропортів після прибуття змушують робити платний тест на коронавірус. Зокрема, такий випадок стався з моряками в Одеському аеропорту, які повернулися з рейсу.

"Я хочу передати привіт в Одеський аеропорт і нагадати, що наші громадяни не зобов'язані проходити тестування для того, щоб повернутися в свою країну. Їм встановлюється відповідна програма, і вони в стандартному режимі можуть здати тести, і будуть зняті з самоізоляції. У Києві такого немає. Тому я ще раз передаю привіт тим, хто спробував такі речі робити. Ми їх чітко фіксуємо і не допустимо, щоб таке відбувалося ", - попередив Кучер.

Нагадаємо, в нашій країні діють певні правила для тих, хто повертається в Україну з держав червоної зони:

  • 1 варіант - після прибуття встановити на смартфон додаток Дій вдома і провести 14 днів у самоізоляції;

  • 2 варіант - здати ПЛР-тест на COVID-19 за кордоном, але не більше ніж за 48 годин до в'їзду в Україну, і пред'явити його на кордоні - якщо результат негативний, проходити самоізоляцію не потрібно;

  • 3 варіант - здати ПЛР-тест на COVID-19 вже в Україні - якщо результат негативний, то можна вийти з двотижневої самоізоляції достроково.

Важливо не забувати, що ПЛР-тест на COVID-19 необхідно здати тільки в одній з лабораторій, верифікованих МОЗ, щоб система Дій вдома змогла коректно врахувати негативний результат тесту і "зняти" з обліку самоізоляції. Вартість такого тесту в державній лабораторії становить 700-1000 грн, в приватних лабораторіях цей аналіз обійдеться в 1,8 - 2,4 тисячі гривень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 18 листопада в Україні зафіксували 12496 нових випадків зараження коронавірусом. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 570 153 осіб, з них 10112 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстровано в Запорізькій, Київській, Черкаській, Дніпропетровській областях та в Києві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?