У МОЗ уточнили, як вакцини Pfizer і Sinovac розподілять між українцями
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ уточнили, як вакцини Pfizer і Sinovac розподілять між українцями

У МОЗ уточнили, як вакцини Pfizer і Sinovac розподілять між українцями
Джерело:  online.ua

Україна - єдина країна в Європі, де ще не почалася вакцинація проти коронавіруса, хоча президент Володимир Зеленський ще минулого літа обіцяв, що наша країна буде однією з перших, хто закупить ефективну і безпечну європейську вакцину. Початок вакцинації і закупівля вакцин відбуваються в повній секретності, чим обурені українці. 30 січня заступник голови МОЗ Віктор Ляшко відкрив завісу таємничості і уточнив, коли почнеться вакцинація та як вакцини Pfizer і Sinovac розподілять між українцями, якщо вони надійдуть в Україну одночасно. За його словами, вакцина Pfizer піде на вакцинацію медиків. Кому не вистачить вакцини Pfizer, за словами Ляшка, будуть робити щеплення Sinovac. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC News Україна.

Ляшко заявив, що ніякої секретності навколо вакцинації проти коронавіруса в Україні немає. За його словами, в рамках механізму Covax Україна розраховує отримати вакцину Pfizer або Astrazeneca. Також він запевнив, що крім вакцини Sinovac, яка показує низьку ефективність, МОЗ веде переговори про закупівлі з ще шестьмі виробниками.

Що стосується розподілу вакцин, то, як зазначив Ляшко, Pfizer відразу піде на мобільні бригади і для вакцинації медичних працівників.

"Pfizer буде їхати з холодильника з температурою - 80 в холодильник, де буде +2. При таких умовах вона може зберігатися 5 днів. Через такі температурні умови найбільш економічно доцільно використовувати Pfizer в мобільних бригадах для лікарів. Якщо приїде 300 тисяч доз Pfizer, вистачить для лікарів і соціальних працівників. Приїде 100 тисяч доз, то тільки для лікарів ", - уточнив Ляшко.

При цьому заступник голови МОЗ додав, що кому не вистачить вакцини Pfizer, будуть робити Sinovac.

Нагадаємо, напередодні Кабмін затвердив календарний план вакцинації населення від коронавіруса в 2021 році. Вакцинація розпочнеться у другій половині лютого. Згідно з планом:

  • з лютого по квітень будуть вакциновані 367 тис. осіб - медики стаціонарних установ, де лікують COVID-19, і військові, які беруть участь в ООС;

  • з квітня по травень - запланована вакцинація людей старше 80 років і співробітників первинної медичної допомоги (1,9 млн осіб);

  • з травня по червень - вакцинація медиків інших категорій (363 тис. осіб);

  • з червня по липень - вакцинація 2,9 млн осіб у віці 70-79 років;

  • з липня по серпень - вакцинація співробітників структур держбезпеки (640 тис.осіб);

  • з серпня по вересень - вакцинація 2,3 млн осіб у віці 65-69 років;

  • з вересня по жовтень - вакцинація співробітників сфери освіти (1,4 млн осіб);

  • з жовтня по листопад - вакцинація 2,8 млн осіб у віці 60-64 роки;

  • з листопада по грудень - вакцинація інших категорій населення (1,7 млн осіб).

Всього у 2021 році передбачена безкоштовна вакцинація 14,4 млн громадян з різних категорій.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що парламент розкритикував Кабмін за провал вакцинації від коронавіруса  в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?