У МОЗ запропонували радикальні методи боротьби з сигаретами
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ запропонували радикальні методи боротьби з сигаретами

У МОЗ запропонували радикальні методи боротьби з сигаретами
Джерело:  online.ua

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун ініціює посилення заборони на продаж тютюнових виробів, у тому числі електронних сигарет. На її переконання, законодавство України у цьому питанні має бути уніфіковано з європейськими стандартами. Про це очільниця МОЗ написала на своїй сторінці у Facebook, повідомляє ONLINE.UA.

У законопроекті, який подано на розгляд парламенту, містяться ініціатива заборони продажу:

  • так званого «жувального тютюну»;

  • «смачного» тютюну для самокруток та сигарет із характерним запахом або смаком;

  • сигарет, в яких міститься більше 1 мг нікотину, 10 мг смоли та 10 мг монооксиду вуглецю;

  • тютюнових виробів з вітамінами, кофеїном або добавками, що створюють враження, ніби куріння має переваги для здоров'я;

  • тютюнових виробів з добавками, які роблять дим кольоровим або полегшують його вдихання та засвоєння:

  • тютюнових виробів з добавками, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі;

  • сигарет та тютюну для самокруток, що містять смакові та ароматичні добавки у фільтрі, папері, упаковці чи капсулах.

Також Уляна Супрун пропонує прирівняти електронні сигарети до традиційного куріння. Це означатиме заборону курити їх у приміщенні та рекламувати.

У законопроекті міститься пропозиція збільшити площу, на якій попереджатимуть про шкоду куріння. Це означає, що на кожній упаковці сигарет, крім напису має бути кольорове фото, яке попереджає про наслідки для здоров’я. І це попередження буде займати не менше 65% площі сигаретної упаковки, і не менше 30% площі упаковки електронних сигарет чи контейнерів для заправки.

В якості аргументу на користь прийняття свого законопроекту глава МОЗ наводить приклад країн ЄС, де подібні заборони вже діють на практиці.

Нагадаємо, що нещодавно очільниця МОЗ запропонувала відмовитися від використання поліетиленових пакетів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?