У МЗС України розповіли про реальний план Кремля по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС України розповіли про реальний план Кремля по Донбасу

У МЗС України розповіли про реальний план Кремля по Донбасу
Джерело:  online.ua

Росія стабільно намагається вийти з переговорів по Донбасу, тому і звинувачує Україну у відмові від "Мінська". Глава МЗС України Дмитро Кулеба пояснив, що офіційний Київ шукає альтернативу, щоб вивести переговори з глухого кута, але Кремль категорично проти будь-яких мирних пропозицій.

Джерело: Радіо Свобода

Кулеба підкреслив, що коли президент України Володимир Зеленський пропонує змінити формат переговорів з командою президента РФ Володимира Путіна, то домагається відновлення переговорного процесу і мотивації всіх його учасників до активної роботи. Але російська сторона у відповідь намагається нав'язати думку, що всі пропозиції та заяви керівництва України говорять нібито про руйнування формату і про вихід Києва з "Мінська".

"Ні, абсолютно ні. З "Мінська" стабільно намагається вийти виключно Російська Федерація, яка не виконує пункт 1 Мінських домовленостей - припинення вогоню", - пояснив Кулеба.

Мінські угоди по Донбасу

Мінські угоди були підписані 12 лютого 2015 року на саміті лідерів нормандської четвірки - Німеччини, Франції, України та Росії. Вони містять 13 пунктів, які передбачають припинення вогню на Донбасі і повернення окупованих територій під контроль України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не приховує, що Мінські угоди не є ідеальними для нашої країни і містять низку пасток для держави. Однак подібних всеосяжних документів по врегулюванню ситуації на Донбасі немає, тому Україна втілює в життя Мінські угоди, в той час як Росія лише звинувачує Київ в невиконанні мінських домовленостей, але для того, щоб почати їх виконувати Кремль нічого не робить.

Коротко про переговори з Росією по Донбасу

  • Зараз мирні переговори між Україною і РФ проходять в 2 форматах - мінському і нормандському. Мінський є регулярним процесом і передбачає участь двох сторін конфлікту за посередництва ОБСЄ. Нормандський формат - це переговори глав держав чотирьох країн: України, Росії, Німеччини та Франції.

  • Зеленський пропонує приєднання ще 3 країн до нормандського формату - США, Великої Британії і Канади.

  • Паралельно з цим президент України домагається особистих переговорів з Путіним, оскільки тільки він може наказати зупинити війну.

  • Кремль категорично відмовляється - Путін готовий до зустрічі із Зеленським, але обговорювати Донбас на ній не збирається.

  • У Росії вимагають, щоб офіційний Київ погодився провести амністію бойовиків і наділив Донбас "особливим статусом" - тільки після цього Росія поверне Україні контроль над кордоном.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?