У НАТО узгодили регіональні оборонні плани у разі нападу Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

У НАТО узгодили регіональні оборонні плани у разі нападу Росії

У НАТО узгодили регіональні оборонні плани у разі нападу Росії
Джерело:  online.ua

Держави НАТО в понеділок, подолавши турецьке вето, досягли згоди щодо регіональних планів, які детально описують, як Альянс реагуватиме на потенційний напад Росії.

Джерело: The Guardian

У НАТО узгодили регіональні оборонні плани у разі нападу Росії

Десятиліттями НАТО не бачив потреби в широкомасштабних оборонних планах, оскільки вів невеликі війни в Афганістані та Іраку і вважав, що пострадянська Росія не становить для Альянсу екзистенційної загрози.

Але війна Росії проти України змусила НАТО усвідомити, що він повинен мати напоготові оборонні плани задовго до того, як може спалахнути конфлікт з таким супротивником, як Москва.

Туреччина блокувала затвердження планів Альянсу через формулювання щодо географічних місць, таких як Кіпр. Вочевидь, блокаду Туреччини вдалося подолати.

Окреслюючи свої регіональні плани, НАТО надасть країнам рекомендації щодо модернізації їхніх збройних сил і матеріально-технічного забезпечення.

Необхідність фінансування цих фундаментальних змін є однією з причин, чому лідери країн-членів Альянсу мають намір підвищити цільовий показник військових витрат у Вільнюсі, зробивши нинішню мету в 2% від національного ВВП мінімальною вимогою.

За оцінками офіційних осіб НАТО, для повної реалізації цих планів знадобиться кілька років, хоча вони підкреслюють, що Альянс може вступити в бій негайно, якщо це буде необхідно.

Що вирішать на саміті НАТО

Саміт НАТО пройде 11-12 липня у Вільнюсі. Там НАТО погодить плани допомоги в модернізації оборони України, за словами генсека альянсу Єнса Столтенберга.

План, за його словами, передбачатиме «багаторічну програму допомоги для забезпечення повної оперативної сумісності між українськими збройними силами та НАТО».

Лідери НАТО також створять новий форум Україна-НАТО, що дасть обом сторонам простір для роботи над «практичною спільною діяльністю».

Лідери прагнуть оновити туманну обіцянку альянсу 2008 року про те, що Україна колись «стане» членом НАТО. Але не очікується, що вони запропонують Києву «чітке запрошення», якого прагне президент Володимир Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?