У Навального показали приховану від санкцій роскішну яхту Путіна — відео
Категорія
Політика
Дата публікації

У Навального показали приховану від санкцій роскішну яхту Путіна — відео

У Навального показали приховану від санкцій роскішну яхту Путіна — відео
Джерело:  online.ua

Представники Фонду засудженого в Росії опозиційного політика Олексія Навального показали роскішну суперяхту кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна, яку тому вдалось сховати від санкцій. 

Джерело: YouTube-канал та сайт Фонду Олексія Навального

Що відомо про приховану від санкцій суперяхту Путіна  

Яхта Путіна, яка має ім'я "Грейсфул", екстренно забрали з Німеччини безпосередньо перед вторгненням армії РФ в Україну.

Вже під час війни яхту доробляли, а також в обхід міжнародних санкцій оздоблювали яхту коштовностями та дорогоціннними матеріалами.

Яхта "Грейсфул" – одна з трьох великих яхт Путіна. Як і "Олімпія" з "Шехерезадою", оформлена "Грейсфул" не на президента Росії, але зроблена вона саме для нього. За даними ФБК, "Грейсфул" зробили на базі старої яхти Путіна за допомогою масштабної реконструкції, повного ремонту і дуже дорогого оснащення.

"Шехерезаду" арештували в порту Марина ді Каррара в Італії, а "Грейсфул" встигли "евакуювати" до того, як вона потрапила під санкції.

Саме "Грейсфул" 19 січня 2022 року власник доручив перевезти з верфі Blohm + Voss у Гамбурзі (Німеччина), хоча її ремонт там мав тривати ще рік і суперяхта була не готова. Яхту відбуксирували в Калінінград.

У червні 2023 року, на період проведення Петербурзького міжнародного економічного форуму, оновлена "Грейсфул" прийшла з Калінінграда до Санкт-Петербурга.

А просто зараз суперяхта зі спеціальним супроводом через увесь світ, Північним морським шляхом, іде в Сочі, повідомляють у Навального.

Представникам Фонду Олексія Навального вдалось отримати попалубний план яхти "Грейсфул" і розмір коштів, витрачених на її ремонт та модернізацію.

Нагорі, на відкритій палубі, розташований вертолітний майданчик, салон із круглим столом на 12 місць, ліфт для їжі, велика ванна і дві контрастні купелі, характерні для резиденцій Путіна.

На палубі, на якій розташований капітанський місток, є лаунж-зона з роялем, трьома диванами і телевізором.

На палубі власника розміщено басейн-трансформер, який може перетворюватися на танцпол або кінозал. Така ж конструкція є на "Шехерезаді".

На цій же палубі передбачено обідню залу зі столом на 12 осіб і каміном. Там же – хазяйська зона з двох величезних кают.

Є чоловіча і жіноча каюти. У спальні господаря розташоване величезне ліжко, обрамлене колонами. У сусідньому від спальні приміщенні – каюта-кабінет зі спецтелефоном і макетом іншої яхти – "Шехерезади".

Нагорі, на відкритій палубі, розташований вертолітний майданчик, салон із круглим столом на 12 місць, ліфт для їжі, велика ванна і дві контрастні купелі, характерні для резиденцій Путіна.

На палубі, на якій розташований капітанський місток, є лаунж-зона з роялем, трьома диванами і телевізором.

З кают господаря і господині сходами можна спуститися в спортзал. Для "Грейсфул" закуповували американські тренажери для ніг компанії Hoist.

На цій же палубі розміщуються каюти для гостей та екіпажу. А також кілька гідроциклів і два катери.

Що відомо про витрати на ремонт суперяхти Путіна

В процесі ремонту передбачалось проведення робіт з перефарбування корпусу, заміни покриття вертолітних майданчиків і палуб, установку лежаків і сонцезахисних парасольок, ремонт меблів, полірування мармуру, модифікацію аудіозони сауни, роботи щодо ліфтів, басейну і джакузі, оснащення нової каюти для господаря.

Загальний бюджет яхти з усім ремонтом і розвагами тільки на 2022 рік склав 32 мільйони доларів, або майже 3 мільярди рублів за нинішнім курсом. Дерев'яні вироби потягнули на 240 мільйонів рублів, диван – на 4 мільйони рублів, килими – на 6 мільйонів, журнальний столик – майже 8 мільйонів, встановлення двох палубних камінів – 10 мільйонів, морський басейн, що стикується до яхти, – 208 мільйонів рублів.

На "Грейсфул" також купували дорогий посуд, гребінець за 11 000 рублів (майже як прожитковий мінімум у РФ), нарди за пів мільйона рублів і три броньовані парасольки по 1,2 млн кожна.

Яхта "Грейсфул" за кілька місяців після початку війни потрапила до американських санкцій, але заради її ремонту було вибудовано складну систему, цілу інфраструктуру з помічників у Європі, Туреччині та Дубаї, які в щоденному режимі допомагають обходити американські санкції.

Ще у вересні 2021 року на яхті зламалася система MTU з дисплеями, яка дає змогу коригувати параметри двигунів.

Естонська фірма "Бриз Марін" погодилася не тільки купити і привезти в Росію дисплеї для яхти Путіна, а й допомогти з їхнім перепрограмуванням. Естонський посередник забрав обладнання в Петербурзі, знайшов кур'єра, який відвіз усе в Німеччину на завод, – і навесні 2023 року відремонтоване повернули в Росію.

Італійські постачальники продовжили ділові відносини з керівником яхти "Грейсфул", незважаючи на санкції. Рахунок на форму підготували, опускаючи всі компрометуючі деталі. Рахунок кілька разів переробляли: спочатку оформили на російську компанію, що управляє яхтою, потім на естонську фірму, у підсумку форму оплатила фірма з Дубая. Після оплати з Італії товари відправили в Литву, щоб звідти доставити в Калінінград, прямо до яхти.

Так само везли і парасольки для яхти за маршрутом Туреччина – Литва – Калінінград.

Естонську фірму, яка допомагає закупити одяг в обхід санкцій, очолює та сама людина, яка допомагала з дисплеями для яхти. І справи у компанії після вторгнення РФ в Україну пішли в гору.

ФБК має намір написати скаргу на кожну з цих фірм, які беруть участь в обслуговуванні Путіна в обхід санкцій.

У Навального підкреслюють: уже під час війни "на путінську іграшку" було витрачено 3 мільярди рублів, із них два мільярди на ремонт, ще мільярд – на утримання (зарплати екіпажу, накладні витрати, зв'язок, зберігання в сухому доці 92 млн, паливо, представницькі витрати). І гроші продовжать витрачати.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?