У найбільшій партії Польщі різко змінили позицію щодо Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

У найбільшій партії Польщі різко змінили позицію щодо Криму

У найбільшій партії Польщі різко змінили позицію щодо Криму
Джерело:  online.ua

Радниця лідера найбільшої польської опозиційної партії "Рух Польща 2050" Катажина Пельчінська-Наленч виступила з резонансною заявою щодо українського Криму. Вона допустила, що одного дня доведеться "закрити очі" на окупацію півострова Росією.

Джерело: Польський інститут міжнародних відносин

Катажина Пельчінська-Наленч, яка раніше була заступницею глави МЗС Польщі та послом Польщі в Росії, вважає реальним, що європейці зможуть "полюбити росіян з Кримом і Донбасом".

"Будемо реалістами, нам не сподобається Росія з Донбасом. Але, можливо, з Кримом виходу колись не буде", - заявила польський політикиня.

Дипломатка запевнила, що не намагається захистити анексію українського Криму. Але підкреслила свою переконаність в тому, що Росія добровільно не відмовиться від українського півострова, з чим на її думку, "доведеться змиритися".

Польща підтримує Україну в питанні деокупації Криму

Як відомо, чинна влада Польщі активно підтримує Україну як в питаннях Криму і Донбасу, так і в питаннях вступу в НАТО і ЄС. Зокрема, президент Польщі Дуда офіційно дав згоду приєднатися до заходів саміту Кримської платформи, які планується провести в Києві в серпні цього року.

Крім того офіційна Варшава домагається від НАТО надання Києву дорожньої карти, яку Україна повинна виконати для членства в альянсі.

Росія намагається зірвати Кримський саміт

На саміт Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня 2021 року планують приїхати представники не менше 30 країн. Команда російського президента Володимира Путіна намагається зірвати цей масштабний захід, спрямований на деокупацію Криму. Дипломати з РФ вже відкрито загрожують партнерам офіційного Києва.

"Ми отримуємо інформацію про це, в тому числі, і від наших партнерів. Вони нам розповідають про зустрічі з російськими послами і про те, що вони на цих зустрічах говорять про Кримську платформу і про те, як будуть ставитися до країн, які до неї приєднаються. Це мова погроз. І дійсно кожна країна має ресурс, щоб ігнорувати ці загрози. Є ряд країн, співробітництво Росії з якими носить критичний характер - або в економічній площині, або у військовій співпраці. Ми до цього теж повинні ставитися тверезо ", - заявили в МЗС України з цього приводу.

Коротко про Кримську платформу

  • Команда українського лідера Володимира Зеленського ініціювала "Кримську платформу" як міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму і сприяння деокупацію півострова.

  • Перший саміт "Кримської платформи" повинен відбутися вже 23 серпня 2021 року

  • Кілька країн вже підтвердили участь в саміті Кримської платформи — в Україні поки не називають їх, щоб не спровокувати зростання напруги з боку РФ.

  • Зеленський офіційно запросив Байдена на Кримську платформу — в Вашингтоні вже підтвердили, що Штати будуть представлені на високому рівні і на саміті, і на урочистостях до 30-річчя незалежності України, але поки не говорять, хто саме приїде в Україну.

  • У МЗС України побоюються, що Путіну вдастся "завалити" Кримську платформу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?