У необстріляних пацанів був шок: полковник АТО розповів про свій перший бій на Донбасі
Категорія
Події
Дата публікації

У необстріляних пацанів був шок: полковник АТО розповів про свій перший бій на Донбасі

У необстріляних пацанів був шок: полковник АТО розповів про свій перший бій на Донбасі
Джерело:  online.ua

Командуючий оперативно-тактичного угруповання "Маріуполь", заступник командувача військ ОК "Північ" з бойової підготовки полковник Едуард Москальов розповів про те, з якими труднощами довелося зіткнутися під час його першого бою в зоні АТО на Донбасі.
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Важко було і під час першого бою. Виявилося, це дуже складно - вперше відкрити вогонь по противнику... Я той бій досі пам'ятаю, як зараз... Перед шахтою 6-7 було таке невелике дачне селище. Коли ми туди заходили - противник нас вже чекав. Підготував нам засідку. Нам пощастило, що вони не врахували деякі моменти. Справа в тому, що перед висуненням я відправив групу перевірити ту точку, де ми повинні були виставити блокпост. Судячи по карті, там повинен був знаходитися залізничний міст. Біля нього ми і повинні були зайняти позиції, виставити блокпост - і охороняти цей міст. Але хлопці повернулися і розповіли, що в реальності там вже немає ні залізниці, ні моста. Тому я прийняв рішення повернутися назад, доповів про це - і ми почали шукати інше місце для установки блокпоста. А противник не очікував, що ми зробимо такий маневр. Вони почали бити з мінометів в те місце, куди ми повинні були спочатку прийти - тобто, в район цього вже неіснуючого моста..." , - згадує полковник.
За його словами, бойовики заходили з тилу і намагалися оточити українських військових.
"Словом, тоді, коли почався той самий перший бій, ми були в цьому котеджному селищі. Там була така дуже вузенька вуличка, але ми встигли розвернутися і почали вже висуватися в зворотний бік. А противник пішов з тилу. Хотіли нас затиснути в цьому населеному пункті... Вийшло, що ми зіткнулися з ними лоб в лоб. Причому, попереду у мене йшов танк. Я йшов позаду, за ним, на БМП. А вже за мною йшла колона. Танк прийняв на себе два постріли з РПГ - і залишився цілий. Єдине - башту у нього заклинило. Але люди залишилися живі", - розповідає Москальов.
Читайте також: На війні без везіння нікуди: український командир АТО розповів про чудеса


Він також додав, що у бійців, які тільки прийшли з цивілки, їх перший бій викликав шок.
"Ми прийняли бій. Перших, хто там ліз, знищили одразу. А потім вони почали щільний вогонь зі стрілецької зброї, почали стріляти з АГС, підкотили міномет 82 мм... Ми прийняли цей бій, спішилися, почали вести вогонь у відповідь. І в якийсь момент я повертаю голову туди, тому, де, як я був впевнений, чоловік 20-30 моїх бійців - і бачу, що нас всього чоловік до десяти залишилося. Всі інші - розійшлися по укриттях. Люди, 34 батальйон, вони ж необстріляні були. Пацани тільки-тільки прийшли з цивілки. Зрозуміло, що для них це був шок...", - зазначив полковник.
"Залишилися тоді зі мною мої хлопці і частина хлопців з 34 батальйону, дійсно хороших хлопців. Був у мене там Саня "Крим", кулеметник - він досі воює. З кулемета стріляв, як зі снайперської гвинтівки. Дуже чітко бив, відтинав їх дуже добре ... Ярик був, снайпер - теж чітко дуже по противнику працював. Не одного поклав. Ще було пару чоловік, які дуже гідно воювали. Ну і той підрозділ, який зі мною безпосередньо на БМП було...", - каже він.
Москальов розповів, яку техніку використовували сили АТО під час відходу.
"Бій тривав близько 3,5 годин після того, як ми отримали команду на відхід. І ми тоді використовували тактику, яку в той час використовували рідко. Я побудував техніку в шаховому порядку, розподілив людей так, щоб за кожною машиною в колоні було по 4-6 чоловік. Ось такою "ялинкою" ми стали - і почали висунення в шаховому порядку. При цьому постійно стріляли. Прострілювали повністю весь простір, який був перед нами. І це дало нам можливість вийти", - сказав він.
"Ми пройшли так пішки кілометрів 5, прострілюючи все перед собою. Противник не міг взагалі сунутися, не міг підняти голови. За цей бій у мене було два "300-х". У одного були осколкові поранення в ногу. У другого - поранення в плече, теж осколок від АГС. І два контужених танкісти було. Легкі контузії. Вони обидва потім стали до ладу і відмовилися від госпіталізації", - додав полковник.
Більше читайте в інтерв'ю Едуарда Москальова на ONLINE.UA: На початку війни на Донбасі бійців доводилося змушувати стріляти - командувач сектору М.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?