У Нідерландах дізналися, хто стоїть за антиукраїнськими фейками
Категорія
Україна
Дата публікації

У Нідерландах дізналися, хто стоїть за антиукраїнськими фейками

У Нідерландах дізналися, хто стоїть за антиукраїнськими фейками

Аналітична група Bellingcat викрила російську «фабрику тролів», яка намагалася від імені бійців полку "Азов" вплинути на референдум в Голландії щодо асоціації України і ЄС, який відбудеться 6 квітня.
Про це повідомляє Радіо Свобода.
Розслідувачі Bellingcat опублікували матеріал про походження і методи поширення фейкового відео в мережі.
Як відомо, 18 січня 2016 року канал youtube під назвою "Патріот" завантажив відео, на якому шестеро чоловіків зі зброєю і у військовій формі погрожували терактами в Нідерландах, якщо Угоду про асоціацію України з ЄС не буде прийнято протягом місяця.
"Ми знищимо всіх, хто нам заважає, також ми будемо діяти на території Нідерландів", - йдеться на цьому записі.
Відзначимо, що про фейковий характер ролика тоді одразу заявили і в полку "Азов" і МВС України.


"Фейковий відеоролик з погрозами на адресу Нідерландів нібито за участю бійців полку "Азов" спочатку був поширений і створений мережею облікових записів в соціальних мережах і новинними сайтами, що перебувають у віданні горезвісної "фабрики тролів" в Санкт-Петербурзі", - відзначили в Bellingcat.
В описі до відео було зазначено, що спочатку його взяли з офіційного каналу полку "Азов" на YouTube.
Перейшовши за посиланням на "оригінал", можна побачити напис "відео було видалено користувачем". Це створює враження, що "Азов" завантажив відео, а потім видалив його на час копіювання.
"Немає ніяких слідів будь-якого відео, розміщеного за допомогою такої URL-адреси в кеш-пам'яті будь-якої пошукової системи або сайтів-архівів (наприклад, Archive.today або Archive.org). Швидше за все, на каналі YouTube розмістили випадкове відео, потім швидко видалили, перш ніж воно виявилося в кеші або в архіві, а потім його прив'язали до запису на каналі "Патріот", - йдеться в розслідуванні.



Також в мережі розповсюджували скріншот, який повинен був підтвердити, що це відео саме з YouTube каналу "Азов".


У відповідь на пост користувача ВКонтакте Джельсоміно Жукова користувач на ім'я Гліб Кленов завантажив скріншот. Коли його запитали, де він його взяв, він відповів, що йому відправили його в коментарі до теми в групі Pozornovorossia.


Цей скріншот постився в соціальній мережі користувачем Юрієм Горчаковим. Як пише Bellingcat, він активний член ультра-націоналістичного угруповання в Санкт-Петербурзі, а також задіяний в проекті "Музей Новоросії" в Санкт-Петербурзі.


Зворотний пошук подібного скриншота дає два ранніх результати в групі Setecenter (19 січня, 10:10) і "Світова політика" (19 січня, 10:17). Користувач Юрій Горчаков розмістив його в ці групи, відстоюючи правдивість скриншотів. Обидва пости ідентичні і були розміщені поруч з тим же текстом, в якому "Азов" звинувачують в містифікації з тим, щоб звинуватити російську сторону.


"Якщо ближче розглянути, стає ясно, що скріншот підданий цифровій обробці", - зазначають журналісти Bellingcat. На це вказує відстань між іконками двох останніх завантажених відео, а також те, що квадратна іконка останнього завантаженого відео десь на 1 піксель довше інших.


Журналісти Bellingcat вказують на характер подальшого поширення цього відео. О 14:16 за Грінвичем 18 січня 2016, це через 46 хвилин після завантаження на канал "Патріот", знову користувач на ім'я Artur 32409 виклав посилання на відео і повідомлення українською мовою на сайті politforums.net. на підтримку загроз, які декларували нібито бійці "Азова".


Користувач Artur 32409 часто використовує сайт pohnews.org для поширення дезінформації. Цей сайт має загального адміністратора з сайтом whoswhos.org, який має зв'язок з російським Федеральним агентством новин. Витік електронного листування в 2014 році, яка відбулася завдяки хакерам з Anonymous, підтверджує, що ці організації діють не самостійно, а отримують вказівки з Кремля.


Через чотири хвилини двоє недавно зареєстрованих користувачів в соціальній мережі "Вконтакте" розповсюдили відео 30 разів протягом 24 хвилин.


У матеріалі Bellingcat в деталях проаналізовано зв'язок користувачів в соцмережах, які поширюють дезінформацію і антиукраїнські месиджі.


За допомогою розгляду користувачів, які першими поширювали фейковий ролик (в тому числі Artur 32409), а також сайтів, які використовувалися для його поширення, дослідники Bellingcat виявили організовану систему поширення дезінформації, тобто "троль-мережу", що складається з так званих "троль-аккаунтів": Вікторія Попова, Діана Паламарчук, Diana Palamar, Artur 32409, Соломія Яремчук та інші.


Фейкове відео явно пов'язано з групою взаємопов'язаних користувачів Artur 32409, Соломія Яремчук, Діана Паламарчук та Вікторія Попова. Двоє з цих чотирьох користувачів були одними з перших, хто поширив фейкове відео і скопіював пости. Відео, яке завантажене на новий Youtube канал, без будь-якої вказівки про нього в мережі раніше, знайти майже неможливо, хіба що, якщо повністю прописати в пошуку його назву.



Історії, написані і передруковані цими користувачами, швидко розміщуються на сайті pohnews.org, раніше відомому як today.pl.ua. Цей сайт має кілька учасників, які пізніше передруковували свої історії (майже завжди близько 100-250 слів) на інших сайтах, де є спільноти блогерів. Наприклад, користувач "Vlada Зорич", який написав історію на pohnews.org, яка спочатку була від Artur 32409, має профілі на багатьох інших сайтах і в соціальних мережах. Це в основному антиукраїнські тексти і пости, написані в тому ж стилі (і приблизно така ж кількість слів), як розповіді на whoswhos.org - сайті, який є частиною мережі, створеної Агентством інтернет-досліджень.


Зв'язок між whoswhos.org, сайтом, який проплачений Агентством інтернет-досліджень і pohnews.org, сайтом, який використовують для поширення історій групи користувачів, які перші почали поширювати фейкове відео загроз "Азову", схожі не тільки за стилем і наповненням.


Сторінки в соціальних мережах двох адміністраторів цих сайтів - Олега Краснова (pohnews.org) і Влада Малишева (Whos whos.org). Обидва користувача (Олег і Володимир) використовують фотографію однієї і тієї ж людини.


Вплив фейкового відео від імені полку "Азов" прокоментував один з журналістів Belingcat Арік Тоулер.


"Більшість голландських ЗМІ побачили в цьому підробку... Більшість основних голландських видань, такі як NOS і Volkskrant, вже опублікували статті, в яких говорять, чому це підробка і вказують на різні деталі і відео, яке показує, що це фейк. Ті ЗМІ Голландії, які говорять, що це може бути не фейк, або це реальне відео "Азова", або навіть нейтрально: що це може бути реальним або може бути фальшивкою, це в основному ті, які були в основному на користь голосування проти асоціації України з Європейським Союзом. Тож я відчуваю, що більшою частиною ця кампанія була не дуже ефективною", - зазначив він. Арік Тоулер повідомив, що зараз Bellingcat продовжує дослідження.


Нагадаємо,

6 квітня в Нідерландах пройде референдум, на який винесено питання: "Ви "за" чи "проти" ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?