У Нідерландах прийняли остаточне рішення щодо України в справі МН17
Категорія
Політика
Дата публікації

У Нідерландах прийняли остаточне рішення щодо України в справі МН17

У Нідерландах прийняли остаточне рішення щодо України в справі МН17
Джерело:  online.ua

Уряд Нідерландів ухвалив остаточне рішення щодо України в справі МН17. Голландська влада підвела підсумки розслідування і озвучила роль України в цій катастрофі. У звіті Фонду безпеки польотів, який оприлюднив глава МЗС Нідерландів Стеф Блок, зазначено, що Україна не знала про небезпеку для цивільної авіації в липні 2014 року, коли над Донбасом був збитий рейс MH17, тому не могла закрити повітряний простір. Тим самим в Нідерландах спростували ймовірну причастність України до катастрофи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на парламентський сайт Нідерландів.

"У звіті говориться, що на підставі наявної інформації, включаючи інформацію, надану українською владою в рамках розслідування, було встановлено недостатньо фактів, що вказують на те, що українська влада, відповідальна в той час за безпеку цивільної авіації над східною Україною, знала про загрозу громадянській авіації над тією частиною повітряного простору, яка вже була закрита, або могла знати про це", - йдеться в листі Стефа Блока.

Він підкреслив, що на підставі цих висновків уряд Нідерландів не бачить причин для перегляду попередньої позиції щодо винності Росії в катастрофі і непричетністі до неї України.

"Таким чином, в даний час немає достатньо переконливих юридичних підстав для того, щоб Україна була притягнута до відповідальності за неповне закриття свого повітряного простору", - підкреслюється в документі.

Як відомо, незалежне розслідування у справі МН17 парламент Нідерландів ініціював в жовтні 2019 року. Тоді Нідерланди звернулися до Росії і Україні з проханням про співпрацю. Нижня палата парламенту Нідерландів наполягала на розслідуванні, оскільки хотіла отримати більше ясності щодо ролі, яку Україна зіграла в цій катастрофі. Серед іншого, депутати хотіли знати, чому повітряний простір над зоною конфлікту не було повністю закрито, але за підсумками розслідування вина України не була доведена.

Нагадаємо, лайнер Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий неподалік від села Грабово на сході Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 людей з десяти країн світу - всі вони загинули. Об'єднана слідча група, яка веде міжнародне розслідування катастрофи Боїнга МН17, прийшла до висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу Бук - він був завезений в Україну з Росії. 19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, які вважаються причетними до транспортування і бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони так званої "ДНР" Ігор Гиркин (Стрєлков), генерал, а на час збивання літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецназівець ГРУ Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Слідство виключило версію про нештатну ситуацію і теракт на борту літака на підставі характеру ушкоджень. Результати експертних досліджень підтвердили версію про те, що літак зазнав руйнівного впливу ззовні. Розповсюджуваний російською пропагандою міф про те, що авіалайнер був збитий в повітрі військовим літаком, визнали фейком на підставі радіолокаційних даних, свідчень і даних експертних досліджень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення щодо Росії в справі МН17.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?