У Німеччині зупинили роботу половини атомних станцій
Категорія
Світ
Дата публікації

У Німеччині зупинили роботу половини атомних станцій

У Німеччині зупинили роботу половини атомних станцій
Джерело:  online.ua

Рішення поступово відмовитися від ядерної енергетики та переходу від викопного палива до відновлюваної енергії вперше було прийнято лівоцентристським урядом Герхарда Шредера в 2002 році. 

Джерело: Associated Press

Три реактори, які зараз закриваються, були вперше введені в дію в середині 1980-х років. Разом вони забезпечували електроенергією мільйони німецьких домогосподарств протягом майже чотирьох десятиліть.

Одна з електростанцій — Брокдорф, розташована в 40 кілометрах на північний захід від Гамбурга на річці Ельба — стала особливим центром антиядерних протестів, які були розпалені Чорнобильською катастрофою 1986 року в Радянському Союзі.

Інші два заводи – це Grohnde, 40 кілометрів на південь від Ганновера, і Gundremmingen, 80 кілометрів на захід від Мюнхена.

Наступниця Шредера Ангела Меркель скасувала своє рішення про продовження терміну експлуатації німецьких атомних станцій на тлі катастрофи на Фукусімі 2011 року в Японії та встановила 2022 рік як кінцевий термін для їх закриття.

Що кажуть прихильники збереження атомних станцій

Деякі політичні сили в Німеччині закликали переглянути рішення про припинення використання ядерної енергії, оскільки вже діючі електростанції виробляють відносно мало вуглекислого газу. Прихильники атомної енергії стверджують, що вона може допомогти Німеччині досягти кліматичних цілей щодо скорочення викидів парникових газів.

Але цього тижня уряд Німеччини заявив, що виведення з експлуатації всіх атомних станцій наступного року, а потім поступове припинення використання вугілля до 2030 року не вплине на енергетичну безпеку країни або її мету зробити найбільшу економіку Європи «кліматично нейтральною» до 2045 року.

Шляхом масового збільшення відновлюваної енергії та прискорення розширення електричної мережі ми можемо показати, що це можливо в Німеччині, – сказав міністр економіки та клімату Роберт Хабек.

Поновлювані джерела енергії забезпечили майже 46% електроенергії, виробленої в Німеччині в 2021 році. За даними Інституту Фраунгофера, на вугілля, природний газ та інші викопні види палива припадало майже 41%, а атомну енергетику– понад 13%.

Деякі сусіди Німеччини вже припинили використання ядерної енергетики або оголосили про плани зробити це, але інші дотримуються цієї технології. Це викликало занепокоєння щодо ядерного розриву в Європі:

Франція планує будувати нові реактори, а Німеччина вибирає природний газ як «міст», доки не буде достатньо відновлюваних джерел енергії, і обидві сторони стверджують, що їхнє переважаюче джерело енергії класифікується як стійке, пише видання.

Три атомні електростанції, що залишилися в Німеччині — Емсланд, Ізар і Некарвестхайм — будуть вимкнені до кінця 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?